FIGARO: SAD više nisu SUPERSILA, ona koja je nasilno odvojila KOSOVO OD SRBIJE!

Autor: webtribune.rs

Svet

13.09.2017

22:02

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

SAD su i povodom sankcija protiv Severne Koreje ponovo morale da prave ustupke i da omekšavaju poziciju da Rusija i Kina ne bi stavile veto na njhov projekat rezolucije- piše francuski Le Figaro

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Foto: Ilustracija

- To potvrđuje da SAD  više nisu supersila, ona supersila koja je mogla da odvoji Kosovo od Srbije mimo Ujedinjenih nacija i da celom svetu diktira svoja pravila.

Bombardovanje Srbije

U decenijama posle pada Berlinskog zida i raspada SSSR, Sjedinjene Države su bile toliko moćne - u moralnom, kulturnom, diplomatskom, finansijskom i vojnom planu - da su mogle da svoje zakone diktiraju celom svetu. To se najjasnije videlo u vreme konflikta zbog Kosovu 1999. kada su Amerikanci, bez mandata UN, uspeli da od Srbije odvoje tu njenu provinciju, koja je uskoro postala nezavisna država, i niko se nije usudio da protiv toga otvoreno ustane.

Međutim, stvari tako više ne stoje. SAD ni povodom sankcija protiv Severne korej više ne mogu da nameću svoju volju.

Ovogodišnji 11. spetembar ući će u istoriju kao datum kada je postalo svima vidljivo potpuno slabljenje američkog uticaja na Dalekom Istoku.

Kada je dolazio na vlast, Donald Tramp je tvrdio da Amerika neće dopustiti da Pjongjang zavlada interkontinentalnim raketama sa nuklearnim glavama koje mogu doleteti do teritorije SAD. A Severna Koreja, uprkos tome, nastavlja svojim putem i izvodi sve nove i nove raketne i atomske probe.

Zbog straha od ruskog i kineskog veta, Amerikanci su iz svog projekta rezolucije SB UN o novim antikorejskim sankcijama izbacili, na primer, tačku o naftnom embargu jer Peking – preko kojeg se Pjongjang snabdeva energentima, želi da mu pokaže da ne odobrava njegove probe, ali ne želi da ga liši `kiseonika` jer će u Kinu ubrzo stići milioni severnokorejskih izbeglica.

Nesposobnost SAD da prisile Severnu Koreju da se odrekne nuklearnog oružja nije nikakav izuzetak. To je samo jedan u celom nizu geopolitičkih neuspeha-promašaja koji su skinuli Ameriku sa njenog pijedestala supersile.

Zbacili Sadama

Vašington je poslednji put uspeo da nametne svoje uslove 2003. godine kada je silom zbacio Sadama Huseina u Iraku. To je bila iracionalna i nepromišljena reakcija SAD na 11. septembar 2001, ali iracionalnost u politici lišava autoriteta i mogućnosti da se drugi drže na uzdi.

Amerika je promašila u Avganistanu, isto joj se dogodilo kada je podržala revolucije u Gruziji i Ukarajini jer nije predvidela reakcije Rusije, a sada gledamo kako Bašar Asad, koji je uspeo da nađe saveznike, učvršćuje svoju vlast iako su SAD tražile da ode.

U ovoj velikoj igri, u kojoj je psihologija važnija od svega ostalog, nema ništa gore od lažne čvrstine jer to liči na policajca koji svima preti i s razlogom i bez razloga, ali nikako da pređe na kažnjavanje”, stoji u tekstu francuskog lista.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading