Napeto na protestima u Mađarskoj: Sukobi demonstranata i policije, bačen suzavac

Autor: Tanjug

Svet

13.12.2018

23:41

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Na protestu više hiljada Mađara protiv novih zakona o radu i upravnim sudovima u Budimpešti je došlo do sukoba sa policijom koja je upotrebila suzavac i biber sprej da bi ih rasterala ispred parlamenta.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Tekst potpisa

Nakon što su prošli kroz centar Budimpešte, deo demonstranata se kasno sinoć vratio na trg Košut i, uprkos pozivima da skup ostane miran, bacio flaše i dimne bombe na policiju koja je čuvala zgradu parlamenta, javio je AP.

Hiljade Mađara protestovale su u četvrtak uveče u Budimpešti, nastavljajući demonstracije koje su počele u sredu protiv novih zakona o radu i upravnim sudovima.

Vladajuća partija Fides premijera Viktora Orbana usvojila je nova dva zakona u sredu, uprkos protestima opozicije i neredima na ulicama, preneo je Rojters.

Oko 3.000 demonstranata okupilo se ispred parlamenta i sinoć i kasnije blokiralo saobraćaj na jednom od mostova preko Dunava.


Demonstranti su prvenstveno nezadovoljni zakonom koji omogućava poslodavcima da od zaposlenih traže da godišnje rade do 400 sati prekovremeno.

Usvojen je i zakon o upravnim sudovima za koji grupe za zaštitu ljudskih prava smatraju da bi mogao dovesti do politickog mešanja u pravosudna pitanja. Mađarska vlada odbacuje takve optužbe.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading