Hrvatska radi na ulasku u Šengen, opremila granicu sa Srbijom, ali je spor sa Slovenijom možda problem?

Autor: Tanjug

Svet

16.10.2018

11:16

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Hrvatska očekuje da će zadovoljiti tehničke kriterijume za ulazak u Šengen zonu do kraja godine i nada se njenom pridruživanju do 2020, izjavila je danas hrvatska državna sekretarka Terezija Gras.

RepublikaFoto: MUP Srbije
Batrovci

Ona je rekla i da je kontrola nad spoljnim granicama EU najzahtevniji aspekt priprema Hrvatske, istakavši da je njena zemlja već u potpunosti opremila svoju granicu sa Srbijom i da sada to isto čini na granici sa Bosnom, prenosi Rojters.

- Naš cilj je da zadovoljimo sve tehničke kriterijume do kraja godine. Evropska komisija tada treba da proceni da li smo spremni da se pridružimo i nadamo se da će to učiniti pre sledećih izbora za Evropski parlament, koji će biti održani idućeg maja - rekla je britanskoj agenciji Gras, državna sekretarka u Ministarstvu unutrašnjih poslova.


Prema njenim rečima, članstvo u Šengen zoni pomoglo bi da se poboljša bezbednost u Hrvatskoj i široj EU, dok bi slobodno kretanje ljudi, takođe, donelo korist ekonomiji - posebno turizmu.

Hrvatska je jedna od šest država članica EU koje nisu članice Šengen zone, a koja obuvata 22 zemlje Unije kao i četiri zemlje koje nisu u sastavu tog bloka - Norvešku, Island, Švajcarsku i Lihtenštajn

Rojters napominje da je Hrvatska na ruti kojom mnogi migranti kreću sa Bliskog istoka i centralne Azije u pokušaju da stignu do bogatijih država članica EU.


Kada Evropska komisija odobri pridruživanje jedne zemlje Šengen zoni, države članice EU treba da tu odluku potvrde na političkom nivou, pri čemu bi "kamen spoticanja" za Hrvatsku mogao biti pogranični spor sa susednom Slovenijom, napominje britanska agencija.

Gras, međutim, izražava uverenje da je moguće rešenje koje će obema stranama doneti korist i kaže da Zagreb želi da na tome radi.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading