ZAEV PODRŽAO DIJALOG O KOSOVU, TAČI ULAZAK MAKEDONIJE U NATO

Autor: Tanjug

Svet

12.09.2018

14:17

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Hašim Tači je danas nastavio svoju regionalnu "turneju" u cilju informisanja "suseda" o aktuelnim pitanjima, boravkom u Skoplju, gde je makedonski premijer Zoran Zaev podržao dijalog Beograda i Prištine i svako pozitivno rešenje.

RepublikaFoto: Tanjug/D. KUJUNDŽIĆ
Zoran Zaev

- Republika Makedonija podržava dijalog Kosova i Srbije, a svaki napredak smatramo od ključnog značaja za stabilnost i razvoj međudržavne saradnje. Makedonija podržava pozitivno rešenje Kosova, rešenje koje će biti na dobrobit Albanaca i Srba na Kosovu, rešenje koje će ojačati mir, stabilnost, prosperitet Kosova, Srbije i čitavog regiona - rekao je Zaev na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Tačijem, preneo je portal Ljajmi.

Tači je kazao da njegova poseta Skoplju ima za cilj da podrži sporazum sa Grčkom o novom imenu Makedonije, kao i da ukaže na to da je, kako je rekao, budućnost Makedonije i Kosova u NATO i EU.

Tači je sa, kako je rekao, skromnim autoritetom, pozvao građane Makedonije, pre svega Albance, da glasaju za grčko-makedonski sporazum, koji će Makedoniju odvesti u članstvo NATO, ocenjujući aktuelni trenutak "istorijskim" za ovu zemlju.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Mediji su preneli da su Zaev i Tači razgovarali o evroatlantskim integracijama, formiranju Nacionalnog saveta Kosovo - Makedonija i izgradnji autoputa Skoplje - Blaca

Zaev je najavio je da će biti formirani nacionalni odbori za kreiranje novih strategija koji će se baviti energetikom, izgradnjom gasovoda i održavanjem zajedničke sednice dveju vlada.

- Energetska veza je jedan od naših prioriteta. Makedonija takođe promoviše izgradnju gasovoda na Kosovu, što će biti izvodljivo na osnovu Berlinskog procesa. O svemu ovome ćemo razgovarati na zajedničkoj sednici dveju vlada koja će biti uskoro održana - rekao je Zaev.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading