HRVATSKA POLICIJA SE IŽIVLJAVA NAD MIGRANTIMA: Tuku nas pendrecima pred decom!

Autor: blic.rs

Svet

16.08.2018

10:08

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Britanski "Gardijan" objavio je u sredu veliku reportažu novinara Šaruna Vokera, koji je razgovarao s migrantima koji su zaglavili u Bosni i Hercegovini, stavljajući fokus priče na odnos hrvatske policije prema njima. Svedočanstva migranata smeštenih u Velikoj Kladuši govore o razbijenim mobilnim telefonima, krađi, nasilju i napadu psima.

RepublikaFoto: Tanjug/T. PAVLEK
Foto: Ilustracija

Voker je razgovarao s više desetina migranata koji tamo čekaju rešenje svog statusa ili priliku za ulazak u Zapadnu Evropu. Svi svedoče o nasilju koje se ne može definitivno potvrditi, ali s obzirom na brojnost prijava teško ih je ignorisati, piše "Gardijan".

- Pre deset dana su nam uzeli sav novac koji smo imali. Više od 1.000 evra. Pocepali su mi pasoš i počeli da nas mlate pendrekom. Rizikujemo život u brdima. Ne spavamo, možda ćemo umreti. U redu, policija nas uhvati i vrati natrag, to razumem. Ali zašto nas tuku? Zašto nas ponižavaju - pita Šuaib (30) iz Alžira.

Prošle je godine u BiH ušlo manje od hiljadu migranata, a ove je godine ih je stiglo mnogo više, najmanje 9.000 izbeglica. Većina ih dolazi iz Afganistana, Irana i Sirije, a na putu su između dve i tri godine. U Velikoj Kladuši na rubu grada u improvizovanim šatorima živi oko 400 ljudi. Krijumčari navodno naplaćuju i 2.500 evra (oko 19.000 kuna) prevoz u Italiju. Oni koji nemaju toliko novca hodaju nedeljama, spavaju danju, a hodaju noću. Pokušavaju da ostanu u šumovitim delovima zemlje, ne izlaze na otvorene puteve i u sela. Neke uhvate pred granicom sa Slovenijom. Neki umru na putu.

RepublikaFoto: Tanjug/R. PRELIĆ

Azam (39) iz Afganistana svedoči kako je proveo 13 dana hodajući sa svojom ćerkom i sinom (11 i 12 godina) u šumi, dok je pokušavao da se iz BiH domogne Italije.

- Ostali smo bez hrane i vode pa smo morali da izađemo na otvoreno. Skapavali smo od gladi i bili smo iscrpljeni - rekao je.

Pomogla im je Hrvatica, zabrinuta za decu, dala im je nešto novca i vode te im pokazala put do slovenačke granice. Međutim, neko drugi ih je uočio i prijavio policiji. Nakon što su ih zadržali u pritvoru, odvezli su ih natrag preko granice i ostavili u nedođiji da sami pronađu put do kampa u Velikoj Kladuši. Azam kaže da mu je policija ukrala poslednji novac, 400 evra.

Na pitanje da li hrvatska policija koristi nasilne metode, Husein Kučić, šef Crvenog krsta u Unsko-sanskom kantonu, rekao je: "Ne može se reći sa stopostotnom sigurnošću za svaki slučaj, ali prema onome što sam video, odgovor je da."

RepublikaFoto: Tanjug/AP

SVEDOČANSTVA MIGRANATA

Rahim (38), Avganistan

- U svakoj zemlji u kojoj smo bili imali smo problema s policijom, ali ni blizu kao s hrvatskom. Nije mi važno u kojoj ćemo zemlji završiti. Ćerka mi je bolesna, samo želim da je odvedem negde gde ima dobrih dokotra. Nemamo novca pa ne možemo da platimo krijumčarima. Samo hodamo, hodamo, hodamo, i tako svako veče. Poslednji put bili smo pet dana u šumi, ali onda nas je pronašla policija. Uzeli su mi 180 evra i poslali nas natrag. Taj put me nisu tukli. Tukli su me dvaput od pet puta koliko su me ulovili u pokušajima prelaska granice.

Azam (39), Avganistan

- Više ni ne znam tačno koliko sam puta pokušao da pređem granicu. Tukli su me, pljačkali, i sve to pred decom. Mi smo obrazovani ljudi, ja sam iz obrazovane porodice, a hrvatska policija se ponaša prema nama kao prema životinjama. Ćerka mi ima 11 godina i ovo nije mesto za dete. Muškarac sam i ne bi trebalo da plačem, ali srce mi je slomljeno. Da nemam decu, davno bih se ubio, ovo je previše za mene.

RepublikaFoto: twitter.com/jutarnjihr

MUP: MIGRANTI NANOSE POVREDE DRUGIMA

"Gardijan"je zatražio komentar od hrvatskog Ministarstva unutarašnjih poslova iz kojeg su im poslali saopštenje u kojem se navodi da policija poštuje sva fundamentalna prava i dostojanstvo migranata.

MUP je pritom optužio migrante da sa sobom nose oružje te da su povrede o kojima govore sami sebi naneli.

- Nedavno izveštavanje medija iz BiH i službeni izveštaji tamošnje policije jasno pokazuju da na tom području migranti dolaze u sukobe jedni s drugima te se međusobno povređuju - navodi se u saopštenju MUP-a, koje citira "Gardijan".

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading