JADRANSKO MORE JE SVAKE GODINE SVE TOPLIJE: Evo za koliko stepeni poraste temperatura vode za godinu dana

Autor: Tanjug

Svet

12.08.2018

20:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Prosečna temperatura vode u Jadranskom moru svake godine poraste za 0,6 stepeni Celzijusovih, saopštio je Institut za biologiju mora u Kotoru.

RepublikaFoto: Tanjug

Kako se ukazuje, to pogoduje razvoju invazivnih biljnih i životinjskih vrsta.

- Tu su, pre svega, ribe, rakovi i drugi morski organizmi, koji u najvećem delu negativno utiču na morski ekosistem, a jedan od presudnih faktora jeste i povećanje temperature morske vode - navodi Institut.

Dodaje se i da nove, otpornije životinjske vrste potiskuju domicilne, prenosi RTCG.

- Samim tim pričine određenu štetu koja se, pre svega, odnosi na smanjenje u ribarstvu, dakle zauzimanje prostora u odnosu na domaće vrste - ističu iz Instituta.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
nebitan

13.08.2018 21:09

Greje se od silnih NATO radioaktivnih bombi koje su isbacivane iz aviona prilikom bombardovanja Srbije. A grejace se jos vise samo polako, uranijum je zlo a ludaci koji su ga koristili za bombardovanje naroda nisu znali da je balkan krsovit i sve se kroz stene i zemlju sliva u more. Zlu se niko normalan ne raduje a toj agresiji na nas radovase svi nasi dusmani i komsije.