AMERIČKI MINISTAR ODBRANE U ZAGREBU LJUT KAO RIS: Poludeo na Hrvate što nisu zvali Vulina

Autor:

Svet

09.07.2018

18:40

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Američki ministar odbrane Džejms Matis, poznat po nadimku Besni Pas, otkazao je sve bilateralne sastanke sa ministrima odbrane iz regiona tokom svoje posete Zagrebu jer na samit na koji je došao nije pozvan Aleksandar Vulin.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Iznervirali ga Hrvati: Džejms Matis

Kako saznaje Srpski telegraf, Matis je u zvaničnu posetu Hrvatskoj stigao nakon samita NATO u Briselu da bi učestvovao na posebnom sastanku ministara odbrane Američko-jadranske povelje, koja okuplja nekoliko zemalja regiona.

Sastankom su predsedavali Matis, ministar odbrane Hrvatske Damir Krstičević i ministar odbrane Crne Gore Predrag Bošković. Prisustvovali su i ministri odbrane Makedonije, Albanije i BiH.

Srbija u ovoj inicijativi ima status posmatrača.

- Čim je došao u Zagreb, američki ministar odbrane je upitao gde je predstavnik Srbije. Kada su ga domaćini iz Hrvatske obavestili da je Aleksandru Vulinu zabranjen ulazak u njihovu zemlju i da ga zato nisu ni zvali, bukvalno je pobesneo - otkriva izvor Srpskog telegrafa.

Pogrešna odluka

Matis je poručio da je to duboko pogrešna odluka i zbog toga je otkazao sve bilateralne sastanke, koji su inače bili predviđeni protokolom.

- Doslovno je rekao hrvatskom ministru odbrane da nema svrhe da se viđa sa drugima kad ne može sa predstavnikom zemlje koja ima najjaču vojsku u regionu - kaže naš sagovornik.

RepublikaFoto: Tanjug/ G. STANKOVIĆ
Aleksandar Vulin

Kako saznajemo, Hrvatska je nedavno predložila Srbiji da na sastanak u Zagrebu pozove nekog drugog predstavnika srpskog Ministarstva odbrane, ali je naša strana to, naravno, odbila.

Postoji od 2003.

Sa sastanka u Zagrebu, inače, saopšteno je da su ministri odbrane razgovarali o jačanju prisustva SAD na prostoru jugoistočne Evrope, kao i koracima koje je potrebno preduzeti u cilju ulaska još nekih država regiona u NATO, a pre svega Makedonije.

Teme su bile i bezbednosna situacija u regionu, problem migranata, izdvajanja država članica za budžet NATO.

Američko-jadranska povelja je regionalna inicijativa koju su 2003. pokrenule Hrvatska, Albanija, Makedonija i SAD, a njoj su 2008. pristupile Bosna i Hercegovina i Crna Gora.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Sloba

10.07.2018 22:41

To je na samitu koji se nije jos desio, rekao covek koji je trenutno u Briselu, a ne Zagrebu?! Shvatam propaganda, sredstva iz budzeta za rad,..., ali bar usaglasite datume.