MAKEDONIJI PRETI GRAĐANSKI RAT!

Autor:

Svet

18.06.2018

18:58

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vlada Makedonije usvojila je na jučerašnjoj sednici sporazum makedonskog i grčkog premijera Zorana Zaeva i Aleksisa Ciprasa koji su u nedelju na Prespanskom jezeru svečanim potpisom potvrdili ministri inostranih poslova dve zemlje Nikola Dimitrov i Nikos Kocijas. Međutim, čitav taj događaj isterao je u nedelju uveče desetine hiljada nezadovoljnih građana na ulice Skoplja koji su zahtevali njegovo poništenje.

RepublikaFoto: Tanjug/AP

Protesti su, prenose mediji, u jednom trenutku pretili da prerastu u pravi oružani sukob između policije i besnih građana koji su kamenicama i šok-bombama zasipali zgradu makedonskog parlamenta Sobranja. Epilog nereda koji su mnogi okarakterisali kao narodnu bunu protiv vlasti Zorana Zaeva je 17 povređenih osoba, od kojih je 10 policajaca, a 26 demonstranata je privedeno. I iako je jučerašnje jutro proteklo mirno, analitičari upozoravaju da su neredi u Skoplju i na ulicama Bitolja i Prilepa tek uvod u masovna okupljanja, koja će, bez sumnje, tvrde oni, podeliti makedonski narod.

Predsednik Demokratske partije Srba u Makedoniji i poslanik u Sobranju Ivan Stoilković izjavio je za Srpski telegraf da će leto i jesen u Makedoniji biti veoma burni i da vlada premijera Zaeva neće birati načine da primora građane da na referendumu podrže sporazum.

Stoilković: Poslednji nemiri u Skoplju pokazali su da je akcija policije bila preterana i da predstavlja još jednu opasnu provokaciju

- Prema mojim saznanjima, čak dve trećine stanovništva ne podržava sporazum sa Grčkom. Međutim zapadne službe učiniće sve kako bi ubedile narod da podrži sporazum - kaže Stoilković i objašnjava da će vlada voditi agresivnu kampanju u kojoj će opoziciju predstavljati kao neprijatelje i teroriste ne bi li oni na kraju popustili i, pod pretnjom opstanka u političkom životu Makedonije, podržali referendum.

Stoilković je u razgovoru za Srpski telegraf ukazao i na prljave proceduralne trikove kojima se služi vladajuća partija da bi, prema njegovim rečima, prevela parlamentarce žedne preko vode.

RepublikaFoto: Tanjug/F. KRAINČANIĆ
Ivan Stoilković

- Juče je sporazum prošao na vladi, a sada je na redu da ga usvoji i parlament. Međutim, vlada je na taj papir stavila evropsku zastavicu. To je zloupotreba jer je ovo unutrašnje pitanje, a evropska zastavica se stavlja samo onda kada se usvaja neki zakon koji se usaglašava sa legislativom EU - kaže Stoilković i dodaje da se vlada verovatno neće obazirati i ako predsednik države Đorđe Ivanov, kako je i sam najavio, ne potpiše ukaz kojim odobrava sporazum. U slučaju da Ivanov, što je sasvim izvesno, stavi takozvani džepni veto, odnosno odbije da pruži podršku dogovoru, vlada će svejedno organizovati referendum iako time krši proceduru.

- Spremni su na svaku provokaciju i poslednji nemiri u Skoplju pokazali su da je akcija policije bila preterana i da predstavlja još jednu opasnu provokaciju. Preti nam svojevrsna "demokratska diktatura", gde će se pod plaštom navodno demokratskih procesa sprovoditi nasilne odluke koje će voditi državu u eskalaciju daljih sukoba i protesta - zaključio je Stoilković.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading