DRAMA NA JADRANU SE NASTAVLJA: Brod tone, 8 od 13 članova posade SPASENO!

Autor: Republika

Svet

17.06.2018

16:13

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Osam od ukupno 13 članova posade turskog teretnog broda "Haksa", koji je rano jutros doživeo havariju u arhipelagu ostrva Jabuka, policijskim su brodom dovezeni u splitsku luku, a planirano je da havarisani brod tokom naredne noći bude odvučen u trogirsko brodogradilište na popravku.

Načelnik splitske Stanice pomorske policije Joso Vujić rekao je na konferenciji za novinare u Gradskoj luci da je osam članova posade turskog broda, šest turskih državljana i dva Indijca, uz pomoć Crvenog krsta odmah zbrinuto po dolasku u luku, dok je kapetan broda s još četiri člana posade ostao na brodu u koji prodire voda, prenosi Hina.

Novinarima je rečeno da se havarija na turskom brodu dogodila u međunarodnim vodama 16 milja severozapadno od ostrva Jabuka.

- Naše plovilo na Visu, koje je bilo udaljeno 53 nautičke milje od turskog broda, tri minuta po primanju poruke o havariji je isplovilo i za oko dva i po sata doplovilo do turskog trgovačkog broda. Potom je obavljen razgovor sa zapovjednikom broda i počelo se, zajedno sa plovilom splitske Lučke kapetanije koje je takođe stiglo na mesto havarije, sa saniranjem i smanjenjem prodora mora u brod - objasnio je Vujić.

Na pitanja šta se dogodilo s brodom odgovorio je kako turski brod, koliko je njemu poznato, ni u šta nije udario, nego se havarija verovatno dogodila zbog "zamora materijala", odnosno starosti broda.

- Ovaj brod je 1993. godište i plovio je iz Turske u slovenačku luku Kopar te je vozio 3.000 tona magnezita - rekao je Vujić.

Navodi se da na poziciji havarije trenutno nije uočeno zagađenje mora, ali da je s obzirom da turski brod prevozi 3.000 metričnih tona sinter magnezita, a u brodskim skladištima ima oko 70 tona pogonskog goriva i maziva, nadležna Uprava bezbednosti plovidbe Ministarstva mora, saobraćaja i infrastrukture pokrenula je sve protokole u cilju sprečavanja i saniranja.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading