AUSTRIJA ZAHTEVA OD HRVATSKE: Pošaljite vojsku na granice sa Srbijom i BiH

Autor:

Svet

06.06.2018

08:23

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Novi migrantski talas zadao je velike muke Evropskoj Uniji, koje ne zaobilaze ni komšije.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
U ovom trenutku oko 6.100 hrvatskih graničnih policajaca obavlja nadzor granice Hrvatske prema Srbiji, Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori, a uskoro će ih biti još više

Novim rutama u Bosnu i Hercegovinu svakog dana pristiže sve više migranata kojima je cilj da preko Hrvatske dođu u zapadnu Evropu.

Članice Unije planiraju da im stanu na put postavljanjem vojske na spoljne granice šest država članica, među kojima je i Hrvatska.

Austrijski ministar unutrašnjih poslova Herbert Kikl ovih je dana jasno poručio da je sa ministrima u regionu, među kojima je i hrvatski ministar Davor Božinović, dogovorio aktiviranje policijsko-vojnog plana u cilju zaustavljanja migranata koji je dogovoren u Beču i potpisan u Pragu 2017. godine.

On je poručio da će, ako se to ne dogodi, Austrija zatvoriti svoje granice. Prema nezvaničnim informacijama koje navodi Jutarnji list, takav dogovor nikad nije postignut i Hrvatska ne pristaje na slanje vojske na granice.

- Jasno smo poručili Austriji da se smiri i da bude konstruktivnija, dok smo slovenačkim kolegama rekli kako njihov eventualni dogovor s Austrijancima da od Hrvatske napravi "hot spot" destinaciju neće uspeti - kažu sagovornici.

Međutim, problem je što je Hrvatska prošle godine u Pragu stavila potpis na zaključak Srednjevropske obrambene inicijative, koji predviđa zajednički vojni angažman na granicama dođe li do novog migrantskog talasa.

- Akcijskim planom, na kojem se već izvesno vreme radi, predviđa se da bi vojne snage šest zemalja srednje Evrope zajedno bile na granicama dođe li ponovno do imigrantske krize - rekao je tada Petar Mihatov, pomoćnik ministra obrane koji se potpisao na dokument na koji se sada poziva austrijski ministar unutarašnjih poslova.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
nebitan

06.06.2018 09:32

Sve izbeglice koje u Srbiju dolaze iz Bugarske, vratiti nazad u EU jer je Bugarska clanica EU kao i Grcka pa treba izbeglicama objasniti kad izadju iz tih drzava da ce tesko ponovo ucu u koju drzavu EU. Ako zele u EU neka sednu lepo u Turskoj, Bugarskoj ili Grckoj na avion pa u Nemacku. Nemci ih naoruzavaju dok su van EU i podrzavaju, obucavaju ih za rat protiv pravoslavnih naroda a kad se kolo srece okrene onda im zatvarju kapiju. Koliko licemerja na tom trulom zapadu da nas Bog sacuva.