AMERI ĐETIĆIMA UVALILI STARUDIJU! Dali im špijunski avion da praše komarce

Autor:

Svet

22.04.2018

15:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Polovni helikopter "Bel-412 EP" koji je kupilo Ministarstvo odbrane Crne Gore i koji je na aerodromu "Golubovci" svečano dočekan kao zvanično nova letelica poznata kao "veliki brat", pre 15 godina korišćen je za nezakonito nadgledanje i špijuniranje sopstvenih građana. Danas avion bukvalno ne vredi na "pet para" i može da posluži samo za prskanje komaraca.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

"Novi" crnogorski helikopter bio je 2003. godine korišćen kao rodonačelnik prakse da državne agencije SAD specijalno opremljenim vazduhoplovima daju lažan identitet i nadgledaju čak i krajnje privatne aktivnosti građana, sa opravdanjem da to čine zbog borbe protiv terorizma.

To se dugo krilo od američke javnosti, ali su ga tamošnji mediji raskrinkali i na osnovu Zakona o slobodnom pristupu informacijama od Federalne vazduhoplovne administracije (FAA) dobili dokumente koji su potvrdili osnovanost teorije o "velikom bratu" koji posmatra građane iz vazduha, prenose vijesti.me.

Prva je tu praksu u SAD uvela tamošnja najveća policijska administracija – Policija Njujorka (NYPD) koja prednjači u toj državi kada su u pitanju nove tehnologija i metode prevencije i obračuna sa kriminalom.

Taj helikopter minulog vikenda zvanično je potpisivanjem primopredajnog zapisnika između kupca - Ministarstva odbrane i prodavca - Kanadske privredne korporacije, postao vlasništvo Vazduhoplovstva VCG. Pre 15 godina njujorška policija se opremila najmodernijom raspoloživom opremom za video i elektronski nadzor.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Novi vazduhoplov koji je sa opremom koštao 10 miliona dolara, tada su predstavili tamošnjim medijima, ali im nisu do kraja rekli o pravoj nameni i kolike su njegove mogućnosti u sakupljanju podataka i uplivu u privatni život građana Njujorka.

Tek 2008. godine objavljivana je prava priroda i namena te letelice.

- Naravno, mi ne zavirujemo u stanove građana. Ne narušavamo privatnost ljudi. Samo želimo da posmatramo ono što se događa na javnim površinama i u javnosti - branio se tada šef posade specijalnog helikoptera Džon Diazo.

Međutim, nedugo potom, jedan od učesnika protesta na ulicama Njujorka, koji je bio uhapšen, po zakonu je tražio od policije da prikaže video zapis iz helikoptera sa spornog događaja. Ispostavilo da je "leteći šijun" koji sada leti za Vazduhoplovstvo VCG najmanje jednom korišćen za nezakonito narušavanje privatnosti građana.

Verovatnoća da je na helikopteru koji je nekada špijunirao Njujorčane a sada leti u Crnoj Gori ostalo išta od specijalne opreme iz 2003. je gotovo nepostojeća, zato što je ta elektronika i oprema u međuvremenu potpuno zastarela.

Drugi razlog je i taj što su, pre nego što su ga prodali Crnoj Gori, Amerikaci lani pokušavali da preporodaju taj već vremešni vazduhoplov za potpuno "beningne" svrhe poput zaprašivanja komaraca, pri čemu je logično da na njemu u tom slučaju ne bi bilo ničega od kompleksne elektronike "posebne namene".

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading