Kolinda primila predstavnike srpskih udruženja nestalih

Autor: Tanjug

Svet

23.02.2018

22:32

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović primila je danas predstavnike srpskih udruženja nestalih, u skladu sa dogovorom postignutim tokom prošlonedeljne posete Zagrebu predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

RepublikaFoto: Tanjug/T. VALIČ
Kolinda Grabar Kitarović

Kako se navodi u saopštenju Kancelarije hrvatske predsednice, glavna tema sastanka bilo je pitanje rešavanja sudbine osoba srpske nacionalnosti, nestalih na području Hrvatske tokom rata u toj zemlji.

- Polazeći najpre od prava porodica da saznaju istinu o sudbini svojih najmilijih, predsednica Grabar-Kitarović istakla je snažnu podršku Hrvatske i istrajnu ličnu predanost u rešavanju ovog pitanja. Kazala je kako je to prvenstveno humanitarno pitanje, te da veruje kako će dijalog omogućiti jedan pozitivan iskorak - navodi se u saopštenju.

Pored Grabar-Kitarović, sastanku su prisustvovali predstavnici Ministarstva spoljnih i evropskih poslova, Ministarstva hrvatskih branitelja i predstavnici bezbednosno-obaveštajnih agencija Hrvatske, dodaje se u saopštenju.

Kako se navodi, sastanku je prisustvovala i ambasadorka Srbije u Hrvatskoj Mira Nikolić.

U saopštenju se dodaje da je ambasada izvestila hrvatsku predsednicu o svojim dosadašnjim aktivnostima i naporima u pronalasku i rasvetljavanju sudbina nestalih.

Tokom razgovora je naglašena nužnost saradnje svih uključenih i izražena nada obe strane da će predstojeći meseci doneti napredak kako bi se neizvesnost porodica privela kraju, ističe se u saopštenju.

Pomoćnik ministra hrvatskih branitelja Stjepan Sučić preneo je šta je do sada učinjeno, te je naznačio spremnost kontinuirane saradnje o pitanjima koja su istakli predstavnici udruženja nestalih, dodaje se u saopštenju, prenela je Hina.

Prošle sedmice u Beogradu je predsednik Srbije primio predstavnike hrvatskih udruženja nestalih i tom prilikom im obećao da će kao vrhovni komandant Vojske Srbije, uticati da vojska preda podatke o hrvatskim veteranima nestalim 1991. godine, rekla je ranije novinarima u Beogradu predsednica Saveza udruženja porodica nestalih i zatočenih hrvatskih branitelja Ljiljana Alvir.

Do susreta Vučića sa predstavnicima hrvatskih udruženja nestalih došlo je neposredno nakon što je predsednik Srbije boravio u dvodnevnoj zvaničnoj poseti Hrvatskoj na poziv hrvatske koleginice.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading