KOLINDA: Vučić s kojim sam ja razgovarala je evropski Vučić

Autor: Republika

Svet

13.02.2018

19:27

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović ocenila je, sumirajući dvodnevnu zvaničnu posetu srpskog predsednika toj zemlji, da je ta poseta rezultirala konkretnim rešenjima.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Napravili korak napred: Aleksandar Vučić i Kolinda Grabar Kitarović

On je u intervjuu za hrvatsku Novu TV ocenila da je Vučić sa kojim je razgovarala "evropski Vučić".

- Apsolutno i definitivno. Vučić s kojim sam ja razgovarala je evropski Vučić. Razgovarali smo kako pomoći našim narodima i našim državama. Izgovori ponekad mogu biti samo reči. Mi smo imali i izgovore u prošlosti, čime su one rezultirale? Bitna su delai ono što će se učiniti. Bitno mi je ono što će Vučić učiniti za Hrvate u Srbiji, prava koje oni traže već decenijama. Veselim se trenutku kad ćemo moći potvrditi da su njihovi politički i drugi zahtevi ispunjeni - poručila je Kolinda.

Govoreći o konkretnim rezultatima Vučićeve posete, hrvatska predsednica je ocenila:

- Vrlo konkretan rezultat je hrpa dokumentacije koju je doneo iz Dvora na Uni. Nadam se i rešavanju sudbine troje nestalih osoba, odnosno rešavanju sudbine tri porodice iz Hrvatske, da se reši pitanje da na taj način mogu naći, zatvoriti taj deo svoje prošlosti - istakla je hrvatska predsednica i dodala:

- Konkretni rezultati, kao što smo čuli i danas posle podne, jest i obećanje predsednika Vučića da će se u Srbiji unaprediti prava Hrvata, da dobiju ne samo onu političku zastupljenost koju traže, od lokalnog preko pokrajinskog do državnog nivoa, već i da će se rešiti mnoga druga konkretna pitanja koja muče Hrvate u Srbiji - navela je Kitarovićeva.

Kako je konstatovala, razgovarali su i o položaju srpske manjine u Hrvatskoj.

- Ja rezumem pitanja koja njih tište. Ona se mogu i moraju rešavati u okviru hrvatskih državnih institucija i to je upravo ono što smo činili ova dva dana, o čemu smo razgovarali. Mislim da će jedan od velikih koraka unapred biti činjenica da smo odlučili da ona sporna pitanja o prošlosti, za koja znamo da se nikada nećemo usuglasiti, ostavimo sa strane i da se usresredimo na egzistencijalna pitanja koja brinu i Hrvate u Srbiji i Srbe u Hrvatskoj - zaključila je hrvatska predsednica.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading