ZAEV: Hoćemo rešenje spora, ali ne po svaku cenu

Autor: Tanjug

Svet

07.02.2018

20:52

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

"Makedonija će uraditi sve što može kako bi se pronašlo rešenje za spor oko imena s Grčkom, ali ne po svaku cenu", poručio je danas makedonski premijer Zoran Zaev.

RepublikaFoto: Tanjug/D. KUJUNDŽIĆ
Zoran Zaev

- Verujte mi, apsolutno znamo šta je moguće, šta je prihvatljivo i koliko daleko možemo da idemo. Uradićemo sve što možemo da pronađemo rešenje za 25-ogodišnji gorki spor, ali ne po svaku cenu - rekao je Zaev. 

On je naglasio da bilo kakvo rešenje tog spora mora da garantuje identitet i dostojanstvo za obe strane, prenela je MiA. 

Geografska odrednica

Zaev je ponovio da je za vladu prihvatljiva geografska odrednica. 


- Držimo se stava da su dostojanstvo i identitet vitalna pitanja. Uveren sam da Makedonija može da pronađe rešenje kroz konsenzus u interesu njene perspektive za članstvo u NATO i EU - rekao je Zaev. 

Izrazio je uverenje da rešenje mogu da postignu državne institucije, politički akteri, uz udružene snage vlade i opozicije. 

Na pitanje da prokomentariše najavu grčkog ministra spoljnih poslova o pripremi nacrta međunarodnog sporazuma, Zaev je rekao da je Makedonija spremna da iskoristi svaku priliku koja vodi do rešenja jer bi spor trebalo da bude okončan postizanjem međunarodnog sporazuma. 


- Pozdravljam takvu ideju, može biti od pomoći - rekao je Zaev na konferenciji za novinare. 

On je dodao da bi pregovarački proces mogao da se nastavi naredne nedelje na sastanku posrednika UN Metjua Nimica sa ministrima spoljnih poslova Makedonije i Grčke. 

Promena Ustava

Upitan da li proces rešavanja spora oko imena podrazumeva mogućnost promene Ustava, Zaev je rekao da ne vidi potrebu za promenom Ustava. 

- U pregovorima o imenu, zahtev za promenu ustava je stav Grčke, ali mi imamo naš - rekao je Zaev. 

On je podsetio da je Makedonija promenila svoj Ustav 1993. godine i dodao da "sve što sada činimo je da dokažemo da Makedonija nema nikakve ambicije, ni teritorijalne ni neke druge, da Makedonija nema iredentističke pretenzije".

- Makedonija želi da gradi prijateljstvo - poručio je Zaev. 
 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading