IVANOV PROTIV TIRANSKE PLATFORME: Odbio da potpiše zakon o jezicima

Autor: Tanjug

Svet

17.01.2018

17:58

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Makedonski predsednik Ðorđe Ivanov izjavio je da neće potpisati ukaz o proglašenju Zakona o upotrebi jezika, kojim se albanski uvodi kao drugi zvaničan jezik u Makedoniji, prenosi MIA.

RepublikaFoto: youtube.com/Silent TV
Odlučio: Đorđe Ivanov

- Umesto da u duhu dijaloga i suživota gradimo multietničko društvo pomoću pravednih i opšteprihvaćenih zakona, mi donosimo nepravedan i represivan zakon kojim se favorizuje samo albanski jezik - rekao je Ivanov u obraćanju javnosti.

Nepravedan zakon

On je naveo i da je makedonskom Sobranju danas uputio pismo kojim ga je informisao da neće potpisati ukaz kojim se proglašava Zakon o upotrebi jezika, uz detaljno pravno obrazloženje te odluke, uputivši pritom apel poslanicima da pročitaju njegove zabeleške.

- Zato, imajući u vidu moja sagledavanja neusaglašenosti Zakona o upotrebi jezika s Ustavom, kao i izneta ukazivanja ekspertske i šire javnosti na protivustavnost ovog zakoa, a na osnovu člana 75 Ustava Republike Makedonije, doneo sam odluku da ne potpišem ukaz - rekao je Ivanov.


Predsednik Ivanov ima rok do četvrtka u ponoć da potpiše usvojeni Zakon o upotrebi jezika.

Poslanik najuticajnije opozicione VMRO-DPMNE Ilija Dimovski pozvao je u utorak Ivanova da ne potpiše usvojeni Zakon o upotrebi jezika, kojim je albanski jezik uveden kao zvanični u Makedoniji. 
RepublikaFoto: Tanjug/AP
Foto: Ilustracija


Prema Dimovskom, "ovaj zakon izaziva strahove u velikom broju makedonskih građana, pošto je njegova primena utiče na budućnost građana i jedinstva države".

Dimovski je za televiziju Telma rekao da misli da je neophodno da se postavi pitanje ustavnosti takvog zakona i da se na taj način zatvori tema o upotrebi jezika.

Prema njegovim rečima, pitanje upotrebe albanskog jezika treba racionalno otvoriti i pronaći adekvatno rešenje u Ustavu.

Dimovski je rekao da će se Ustavnom sudu obratiti lično, iako svi u VMRO-DPMNE dele njegovo mišljenje.

Ponovo glasanje

Ukoliko Ivanov ne potpiše pomenuti zakon u predviđenom roku, poslanici će morati da otvore novu raspravu i ponovo da glasaju.

Iako je taj zakon omogući koaliciju SDSM Zorana Zaeva sa albanskim političkim partijama, Dimovski je pozvao socijaldemokrate da ne glasaju za njega.

Uvođenje albanskog jezika kao drugog službenog u Makedoniji predviđeno je tzv. "Tiranskom platformom", koju su politički predstavnici Albanaca sačini u Tirani, uz pomoć predsednika albanske vlade Edija Rame.

Upravo je prihvatanje te "Tiranske platforme" bio uslov da politički lideri Albanaca uđu u vladajuću koaliciju i podrže vladu premijera Zaeva.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading