NATO NAORUŽAVA CRNU GORU

Autor: Tanjug

Svet

02.01.2018

19:06

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Crnogoska vojska dobija u bliskoj budućnosti tri nova helikoptera, a na kopnu biće ojačana s tridesetak oklopnih vozila nemačke i američke proizvodnje, saopšteno je iz Ministarstva odbrane.

RepublikaFoto: youtube.com/Portal Antena M
Foto: Ilustracija

- Modernizacija naših oružanih snaga predviđa skoru nabavku savremenih bespilotnih letilica i formiranje čete specijalnih snaga, dok će borbeni avioni NATO-a moći da budu za pet minuta iznad vazdušnog prostora Crne Gore, ukoliko bude potrebe da ga štite - prenela je RTCG.

Novi helikopteri "Bel 412 EPI" koristiće se, između ostalog, za obezbeđivanje državne granice, izviđanje, podršku policiji u protivterorističkoj borbi, transport, medicinsku evakuaciju, potragu i spašavanje, kao i gašenje požara. 

Sve tri letilice u Crnu Goru stižu ove godine.


- Jedan u prvom, a preostala dva u četvrtom kvartalu 2018. Uvođenje u operativnu upotrebu vazduhoplova, odnosno dostizanje punih operativnih sposobnosti je relativno dug proces koji u prosjeku traje oko tri godine, koji podrazumeva osposobljavanje potrebnog broja pilota kroz sve profile letačke obuke. Međutim, i tokom uvođenja u operativnu upotrebu, helikopteri će se koristiti za izvršavanje namenskih zadataka, uz postepeno uvođenje od lakših ka težim i kompleksnijim - objasnili su iz Ministarstva.

Kako su istakli, trenutno crnogorsko vazduhoplovstvo raspolaže sa 13 višenamenskih helikoptera "Gazela", koji ne mogu odgovoriti svim zadacima kao Belovi.

Iz Ministarstva su poručili da je predviđena i nabavka bespilotnih letilica, kojima će kopnene snage Vojske izviđati teren i prikupljati informacije.

- S rasponom krila od 1,5 metra i težinom od četiri kilograma, ručno lansirna bespilotna letielica će obezbeđivati vazdušno osmatranje, danju ili noću, na udaljenostima do 10 kilometara i visini do 200 metara, pri brzini od 40 do 100 km/h. Bespilotne letilice biće opremljene naprednim kamerama za snimanje i detektorima pokreta - saopšteno je iz tog resora.

Dok dronovi "bdiju" na nebu, pešadinci Vojske Crne Gore u budućnosti biće zaštićeni oklopom novih vozila, američkih "Hamvija" i Mercedesa G-klase.

U oba slučaja reč je o donacijama tih savezničkih zemalja, a blindirani "Nemci" bi trebalo da počnu da se proizvode tokom januara, jer je potpisivan ugovor s proizvođačem, kako bi u drugoj polovini godine već bili u redovima Vojske Crne Gore.

Iz Ministarstva odbrane su za Portal RTCG najavili i nabavku 20 do 25 oklopnih automobila tipa Hamvi kroz američki program "Exceš Defense Articles (EDA)".

- To je program donacija sredstava Oružanih snaga SAD-a drugim zemljama, koji se realizuje preko Kancelarije za odbrambenu saradnju Ambasade SAD - istakli su iz Ministarstva.

Hamvi je borbenu vrednost dokazao u žarištima od džungli Paname, do iračkih pustinja, a o njegovoj pouzdanosti dovoljno govori činjenica da ga koriste oružane snage preko 50 zemalja sveta. 

Tokom ISAF misije u Avganistanu vojnici CG su upotrebljavali upravo taj američki oklopni automobil.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading