Sramotno Hrvati uz počasti ispratili ratnog zločinca: Krvnika Praljka proglasili za mučenika

Autor:

Svet

11.12.2017

21:43

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Čitav Zagreb juče je bio blokiran zbog komemoracije ratnom zločincu generalu Slobodanu Praljku, koji se pre dve nedelje u Haškom Tribunalu ubio popivši otrov posle donošenja presude za zločine nad muslimanima u Herceg-Bosni. Oproštaj za tog osvedočenog krvnika u BiH bez ikakvih problema je i uz mnogo pompe organizovao Hrvatski generalski zbor (HSG), i to u dvorani "Vatroslav Lisinski".

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Sa komemoracije ratnom zločincu Slobodanu Praljku

Ispred sale se satima tiskalo nekoliko hiljada građana koji su pratili svečanost preko razglasa, a u samoj dvorani komemoraciji je prisustvovao hrvatski državni vrh, generali i brojne druge ličnosti iz javnog života Hrvatske, poput ustaškog muzičara Marka Perkovića Tompsona. Izostali su, međutim, predsednica Kolinda Grabar Kitarović i premijer Andrej Plenković, koji su, kako se ocenjuje, posle hvalospevnih izjava na Praljkov račun pre i neposredno posle haške presude očigledno podvili rep zbog kritika zapadnih medija. Oni su, međutim, u nedelju, podsetimo, odali počast zlikovcu Franji Tuđmanu povodom 18 godina od njegove smrti, čime Lijepa njihova dokazuje da nema nameru da uzme predah u navali proglašenja zločinaca za velikomučenike i heroje.

Ceremoniji nisu prisustvovali Kitarovićeva i Plenković, kojima je prigovoreno da su najpre branili generala, a potom podvili rep pred kritikama EU

Jučerašnjem skupu prisustvovali su dvojica ministara iz Plenkovićeve vlade - čelnik branitelja Tomo Medved i ministar odbrane Damir Krstičević. Pored njih komemoraciji je prisustvovao i premijerov savetnik Vladimir Šeks, zamenik lidera HDZ Milijan Vaso Brkić, brojni penzionisani generali i dva ratna zločinca Mirko Norac i Dario Kordić.

- Praljak je ljudina kojoj niko nije ravan, a haško suđenje je teatar apsurda. Praljkov čin nije bio teatralan, niti kukavički potez. On nije ratni zločinac, a ja sa prezirom odbacujem hašku presudu - rekao je na komemoraciji Tuđmanov sin Miroslav Tuđman, a puna sala je njegov govor ispratila aplauzom.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Čekali u redu da se upišu u knjigu žalosti

Slične reči hvale imao je i glumac Zlatko Vitez.

- On se uvrstio među hrvatske mučenike i njegovo će ime zlatnim slovima biti upisano u našu istoriju. Zbogom, dragi generale, ljudino - rekao je Vitez.

45 minuta trajalo opraštanje od Praljka

10 autobusa stiglo iz BiH i cele Hrvatske

2.500 ljudi bilo u dvorani "Lisinski"

Ceremonija je završena himnom "Lijepa naša", a potom je u Crkvi Svete Mati Slobode na Jarunu održana i misa zadušnice. Istovremeno, na Trgu Bana Jelačića je ponovo osvanuo plakat sa Praljkovom slikom i natpisom "Junak". Iako je mnogo građana ispratilo taj događaj, desničari i ustaše koji su se juče sjatili u Zagrebu zamerili su vlastima da hrvatski general nije ispraćen kako dolikuje.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Ministri, generali i brojne javne ličnosti juče u Zagrebu uveličali komemoraciju čoveku kog je Hag osudio za zločine u BiH, a koji se zatim ubio u sudnici

Samo reči hvale

Pevač Marko Perković Tompson - U ovoj dvorani je mesto svima koji poštuju sve što je general Praljak učinio za Hrvatsku

Potpredsednik Sabora Milijan Brkić - Kako da ne dođem na komemoraciju saborcu? Izdigao se iznad vlastite slobode

Admiral Davor Domazet Lošo - Odajemo počast hrvatskom vitezu. Umro je kao nevin čovek, a smrću je pobedio Hag

Vukovarski branitelj Zvonimir Ćurković - Praljak je svima pokazao da ne prihvata političku pravdu. On je velika duša

Blokiran grad, izveštaji medija iz minuta u minut

Zagrebačka policija je blokirala pojedine ulice u hrvatskoj prestonici zbog komemoracije Slobodanu Praljku i poslala detaljna uputstva za saobraćaj građanima. Zanimljivo je da su hrvatski mediji iz minuta u minut izveštavali o komemoraciji, a prethodno su objavili i satnicu tog događaja.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading