HRVATSKA: Hitno povukli Predlog zakona o porodici nakon haosa!

Autor: Tanjug

Svet

29.09.2017

12:35

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nacrt zakonskog predloga o porodici, koji je hrvatska vlada hitno povukla iz javne rasprave zbog definicije da parovi bez dece ne mogu biti porodica, ima još spornih odredaba koje iritiaju hrvatsku javnost kao, na primer, odredba koja roditeljima propisuje obavezu da "domoljubno vaspitavaju decu".

RepublikaFoto: pixabay.com
Hitno povučen nacrt zakonskog predloga o porodici u Hrvatskoj

Nacrt predloga zakona o porodici hrvatska vlada je povukla praktično pre nego što je započela javna rasprava, a tome su prethodile burne reakcije zbog nekih novih odredaba koje ne postoje u postojećem zakonu.

U prvom redu reakcije je izazvala nova definicija porodice koja bi po tom zakonu bila zajednica majke, oca i njihove dece, majke s detetom, odnosno oca s detetom iako ne žive zajedno te ostalih srodnika koji s njima žive .

Kritičari su za ovu spornu odredbu rekli da ju je mogao predložiti samo neko ko živi u srednjem veku .

Ali to, kako prenose hrvatski mediji, nije jedina skandalozna odredba u predloženom, pa povučenom prijedlogu zakona.

"Dete da bude domoljubno"

Jedna od spornih odredaba je i da roditelji imaju dužnost i pravo da odagajaju dete kao slobodnu, moralnu, miroljubivu, domoljubnu, marljivu, osećajnu i odgovornu osobu, poštujući načela ravnopravnosti polova, kako bi bilo pripremljeno za skladan porodični i društveni život s pozitivnim odnosom prema ljudima i prirodi.

Novitet u ovoj odredbi je da roditelji imaju obavezu da domoljubno odgajaju dete.

Iz jezičke uopštenosti zakonskog teksta ne može se iščitati šta bi vaspitanje deteta kao domoljubne osobe trebalo da značiti budući da se sam pojam domoljublja danas u Hrvatskoj javnosti i društvu različito tumači i upravo je to različito tumačenje izvor mnogih sporova, navode mediji.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading