REVOLUCIJA U NBA: Nova pravila pred početak sezone!

Autor:

Sport

22.09.2018

09:44

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Najjača košarkaška liga na svetu, odnosno njen upravni odbor usvojio je predlog o uvođenju tri nova pravila u NBA ligu koja će se primenjivati već od ove sezone.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Džejms Harden i Kris Pol

Naime, kako navodi "ESPN" te promene se tiču napada posle ofanzivnog skoka, faulova, kao i nesportskog ponašanja aktera mečeva u najjačoj ligi na svetu, što bi trebalo da bude usvojeno 20. i 21. septembra.

Prvo pravilo vezano za ofanzivni skok odnosi se na trajanje napada posle uhvaćene lopte pod protivničkim košem. Do sada se vreme vraćalo na 24 sekunde, ali bi od naredne sezone napad mogao da se skrati na 14 sekundi, a sve to kako bi se dobio na dinamici.

Takvo pravilo je već usvojila FIBA, a još se koristi u G ligama, ženskoj NBA i letnjim ligama.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Lebon Džejms

Što se tiče faulova, uvelo bi se pravilo da prekršaj može da se napravi na igraču koji nema loptu u kontranapadu, pa bi on u tom slučaju išao na liniju slobodnih bacanja, ako bi prethodno ekipa ušla u bonus. Takođe, ako bi poslednji igrač u kontri napravi faul, to bi značilo da bi igrač izvodio penale i ta ekipa bi dobila loptu sa strane.

Na kraju, treća inovacija se odnosi na proširenje definicije nesportskog ponašanja. To bi bila svaka situacija u kojoj košarkaš ima nameru da povredi protivnika, a odnosilo bi se i na nepristojno ponašanje prema trenerima, sudijama, navijačima... Da bi sva ova pravila bila prihvaćena, potrebno je da imaju dvotrećinsku podršku na Upravnom odboru NBA lige.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading