(FOTO) NOVI DOKAZ DA NIJE BIO GOL: Partizanu se javio ARHITEKTA

Autor:

Sport

25.09.2018

15:34

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Bura posle 158. večitog derbija još uvek traje... Da li je Crvena zvezda postigla regularan gol? Partizan tvrdi da nije, a ovoga puta svoj suda dao je i jedan arhitekta.

RepublikaFoto: Stasrport

Arhitekta Zoran Veljović samoinicijativno je kontaktirao FK Partizan i ponudio svoju analizu spornog pogotka Ričmonda Boaćija iz 158. "večitog" derbija (1:1).

Veljović je naveo da je analizu napravio pomoću elemenata nacrtne geometrije i drugih relevantnih podataka. Istakao je da su prilikom ovakvih analiza moguće greške, ali minimalne, koje ne utiču na krajnje dobijeni rezultat, kao i da je za ovakve analize potrebno znanje nacrtne geometrije. On je dodao da je na utakmici bio samo jednom.

 

Analiza fotografije 1:

Foto: Promo foto

Ovde sam dobio elemente koje kasnije koristim u analizama. Dobio sam horizont, mesto kamere i ugao kamere u odnosu na stativu. Ugao kamere se poklapa sa linijom kaznenog prostora i tačkom ivice terena što sam posle pokazao u ortogonalnoj projekciji u odnosu na teren. Na osnovu dimenzija stadiona dobio sam tačan ugao kamere na terenu.

 

Analiza fotografije 2:

Foto: Promo foto

Iz relativnog odnosa parametara sa fotografije dobio sam stvarne odnose dimenzija na terenu, sto je vazno naročito da sam dobio dimenzije po dvema osama, sto sam kasnije u ortogonalnoj projekciji koristio za stvarne podatke na terenu.

 

Analiza fotografije 3:

Foto: Promo foto

Ortogonalno dobio sam ugao kamere na terenu. Koristio sam dimenzije stadiona.

 

 

Analiza fotografije 4:

Foto: Promo foto

Detalj, položaj lopte i stative. Jasno se vidi da lopta nije prošla gol liniju.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (2)

Loading
Top

25.09.2018 16:58

Vec dva dana se vodi rasprava da li je gol ili nije. A sudija je trebao za nekoliko sekundi da odluci. Jadne sudije. Kako da odloze odluku za nekoliko dana, pa da im arhitekta pomogne? Hahahaha!

Odgovori 11 0
DRAGAN

26.09.2018 05:34

ČOVEK PRIČA GLUPOSTI I SA SVOJOM (IZMIŠLJENOM) TEORIJOM OBMANJUJE LJUDE, GOL JE ČIST, LOPTA JE SIGURNO BAR CELIM OBIMOM PREŠLA ZAMIŠLJENU LINIJU, GOL JE ČIST KO SUZA...