SRPSKI TELEGRAF U KAFANI SA LEGENDAMA PARTIZANA I ZVEZDE PRED 158. VEČITI DERBI: AKO IZGUBIMO, ODE I TITULA!

Autor:

Sport

22.09.2018

03:11

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

"Ajmo, Milivoje" i gol koji je uveo Partizan u Ligu šampiona svi "grobari" pamte. A sam Ćirković seća se da je Partizan pre 15 godina bio u Zvezdinoj koži. Igrala se Liga šampiona, u Humskoj su gostovali "galaktikosi" Reala i nisu mogli do gola baš kao nedavno Napoli na Marakani.

RepublikaFoto: ST/Nebojša Mandić
Milivoje Ćirković i Bratislav Živković

Iste nedelje crno-beli su oduvani u večitom derbiju na Marakani (3:0), a nekadašnji as kluba iz Humske pred 158. obračun ljutih rivala pristaje i na minimalan trijumf Partizana, koji bi vratio neizvesnost u šampionsku trku. U suprotnom, smatra da će titula ponovo u Ljutice Bogdana.

1) Kakav derbi očekujete?

- Zvezda ima bolju pol-poziciju. Međutim, to u derbiju ništa ne znači. Dešavalo se da ekipa koja je u boljoj formi i ima bolje igrače ne dobije taj derbi. Mi smo 2003. igrali 0:0 sa jednom ekipom Reala, koja je po mnogim procenama bila i najbolja u istoriji. Došao je derbi posle nekoliko dana na Marakani, izgubili smo 3:0 glatko. Bata Mirković i igrači su svesni da ovom utakmicom mogu da dobiju dosta. Biće teško, ali na njima je da pobede ovu utakmicu i da se vrate borbu za titulu. U slučaju negativnog rezultata, mislim da će sve biti gotovo.

2) Ko bi mogao da reši meč i kog se igrača rivala najviše plašite?

- Neka moja želja je da to bude Saša Ilić, ali pošto on neće igrati, onda Sveta Marković ili Lola Smiljanić. Partizanova deca. Odbrana drži Zvezdu sigurnost. Krstičić je u sjajnoj formi, njega bih uzeo iz Zvezdinog tima da mogu. Od Bena i Boaćija preti najveća opasnost.

3) Koji derbi najviše pamtite?

RepublikaFoto: Starsport
Milivoje Ćirković

- Pamtim stoti. Atmosfera, 70.000-80.000 ljudi. Imao sam priliku da gledam tu utakmicu. Pamtim kad smo pobedili Zvezdu 14. aprila 2001. godine. Tog dana mi je rođendan, pa je bio lep poklon. Sve ove koje smo dobijali u zadnjim minutima, a bilo ih je dosta. Raća Petrović, Jojić, Leonardo. Veliki stres je i velika sreća.

4) Protiv koga vam je bilo najteže da igrate u derbiju?

- Imao sam situaciju da u nekim prvim utakmicama da Zvezda ima baš jak tim sa Pjanovićem i Drulićem. Drula je bio jako nezgodan. Dosta puta mi se dešavalo da ostanem s njim, bio je jako težak za čuvanje. Zbog građe i načina igre.

5) Ko su vam prijatelji iz redova večitog rivala?

- Dosta fenomenalnih momaka ima. Gvozdenović, Lalatović, Drulić, Pjanović, Bošković, Kocić... Družili smo se i viđali i van terena. Danas je to praktično izumrlo jer ima dosta stranaca, a igrači odlaze mladi.

 

Lala je znao da me opsuje, al' smo naši

Imao je Ćirković mnogo duela sa Zvezdinim igračima, ali jedan posebno pamti...

- Ranije se išlo na pozajmice, na dvojne registracije. U vreme kad je Milicionar pravio rezultate, Nenad Lalatović i ja smo bili cimeri. Dođe derbi posle nekoliko meseci, mi se vratili u klubove. Lala je sam po sebi prgav, ali je izuzetno dobar čovek. Bila je situacija čija će lopta biti, ja sam ga malo zakačio po zglobu. Ustao je ka meni, krenuo da opsuje i, kad je video ko je, samo je rekao: "Izvini, brate, nisam znao da si ti". Da je bio neko drugi, verovatno bi opsovao.

RepublikaFoto: ST/Nebojša Mandić
Milivoje Ćirković i Bratislav Živković

DOKAZAĆEMO DA SMO BOLJI

Ben ili Boaći svojim kvalitetom mogu da reše utakmicu

"Izvinite, jeste vi Živković? Samo da kažem hvala za gol protiv Barselone". U bašti restorana "Kod dvoglavog orla" Zvezdin navijač prišao je Bratislavu Živkoviću tokom paralelnog intervjua sa Milivojem Ćirkovićem i podsetio ga na čuveni pogodak sa Nou kampa. Popularni Žile danas je trener omladinaca Crvene zvezde i dobro je upoznat sa realnom snagom crveno-belih. Nije tajna da ekipa Vladana Milojevića dolazi u Humsku kao favorit, a nekadašnji vihorni bek crveno-belih uveren je da će u nedelju aktuelni šampion tu ulogu i opravdati.

1) Kakav derbi očekujete?

- Ćirko je lepo rekao da je neko nepisano pravilo u derbiju da ga ne dobija uvek tim koji se nalazi u boljoj poziciji. Trenutno je Zvezda favorit po svemu. Stabilnost u klubu, dobra energija, rezultati u Evropi i veliki broj dobrih igrača, što trenutno u Partizanu nije slučaj. Partizan je ispao iz Evrope, spas vidi u prvenstvu. Siguran sam da će Milojević jako dobro da pripremi utakmicu dobro i da će pobedi.

2) Ko bi mogao da reši meč i kog se igrača rivala najviše plašite?

- Očekujem da će Ben ili Boaći svojim kvalitetom odlučiti derbi. Kod Partizana treba obratiti pažnju na Jankovića, on je tip igrača kakav volim. Može jednim potezom da reši utakmicu. Rikardo je takođe odličan napadač.

RepublikaFoto: crvenazvezdafk.com
Bratislav Živković

3) Koji derbi najviše pamtite?

- Bio sam dete, derbi kad je Šestić ukrao loptu Boroti. To je bila utakmica gde smo mogli ponosni sutradan da dođemo u školu. Kao igrač, stoti derbi. To je bilo posebno. Stadion je bio krcat sat i po pre početka. Rezultat 2:1 nam je doneo titulu. Partizan je zaslužio više na toj utakmici. Đurđevdan je bio, simbolika neka i to je ostalo u sećanju.

4) Protiv koga vam je bilo najteže da igrate u derbiju?

- Imali smo dosta problema u skoku. Saveljić je davao golove posle prekida. Tu sam lično imao problem s njim da se nosim. Đurić, Mijalković... Iz igre ništa specifično, ali borba sa Saveljićem i Mirkovićem kod prekida je bila problematična.

5) Ko su vam prijatelji iz redova večitog rivala?

- Mnogo smo se družili bez obzira na to što smo bili rivali. Bata Mirković, Niša Saveljić, Igor Taševski. Danas Gordan Petrić, Ivan Tomić... Poštovanje mora da postoji. Nije bilo puno lokala po Beogradu, viđali smo se često posle utakmica. To je normalno, tako treba da bude i to prijateljstvo treba negovati.

 

Ljupko: Sine, ulazi, odosmo u materinu

Žiletova karijera u Zvezdi sa sobom je nosila i mnoge anegdote...

- Ja sam jedini igrač koji je na štakama prešao u neki klub, tako sam došao u Zvezdu. Operisao sam ukrštene ligamente. Ljupko me stavlja na klupu u kupu. Partizan bolji, vodi 1:0. Zagrevam se, prvi mi derbi. I mi sad kao savremeni treneri uvek zagrliš igrača, pa mu kažeš tu treba da zagradiš, pazi na ovog, defanziva... Kaže meni Ljupko: "Žile, uđi unutra, uradi nešto, inače smo otišli u pi*ku materinu i ti i ja"! Ušao sam, bilo je 3:3. Dve asistencije i dao sam gol. Tad sam postao igrač!

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading