UEFA sledeće nedelje odlučuje: Ko je domaćin EP 2024. godine - Nemačaka ili Turska

Autor:

Sport

21.09.2018

15:27

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

UEFA će naredne nedelje odlučiti o domaćinu Evropskog prvenstva 2024. godine, a kandidati su Turska i Nemačka.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Ilustracija: Foto

Uefa je zabrinuta zbog represivnog režima predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana i nedostatka predloga koji bi "obezbedili zaštitu ljudskih prava", na turniru na kome će učestvovati 24 ekipe.

Posle neuspelog vojnog puča 2016. godine počela su masovna hapšenja u Turskoj. Iako je dvogodišnje vanredno stanje isteklo u julu, novi antiteroristički zakon dozvoljava vlastima da nastavi sa masovnim otpuštanjem javnih službenika.


- Nedostatak akcionog plana u vezi sa ljudskim pravima je stvar za zabrinutost - saopštila je Uefa.

Izvršni komitet Uefa, koji će glasati u četvrtak o domaćinu Evropskog prvenstva 2024. godine, već je omogućio Turskoj organizaciju važnog sportskog dogadjaja, pošto će se finale Lige šampiona 2020. godine održati na Ataturk Olimpijskom stadionu u Istanbulu.


Drugi kandidat, Nemačka, pokušava da iskoristi politička pitanja u Turskoj kao glavnu stavku u kampanji.

Predsednik Fudbalskog savza Nemačke Rajnhard Grindel kritikovao je turske vlasti, nakon što su se nemački reprezentativci turskog porekla Mesut Ozil i Ilkaj Gundogan slikali sa Erdoganom u Londonu u maju, tokom predizborne kampanje u Turskoj.

U proceni Uefa ne navode se značajnija pitanja u kandidaturi Nemačke za domaćina Evropskog prvenstva 2024. godine.

- Kandidatura Fudbalskog saveza Nemačke je kvalitetna i ispunjava sva očekivanja kada je reč o političkim pitanjima, društvenoj odgovornosti, održivosti i ljudskim pravima - navela je Uefa.

Uefa je takođe saopštila da ograničeno reklamiranje alkoholnih proizvoda u Turskoj može da dovede do potencijalnog konflikta, ako se potpiše sponzorski ugovor sa kompanijom koja proizvodi pivo.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading