SRUŠIĆEMO MARAKANU I IZGRADITI NOVI MODERNI STADION!

Autor:

Sport

15.09.2018

03:31

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Marakanu je bolje srušiti nego je rekonstruisati, ispalio je Zvezdan Terzić. On upozorava da na našem najvećem stadionu uskoro neće moći da se igraju utakmice u UEFA takmičenjima, kao ni mečevi reprezentacije Srbije, a da je njeno osavremenjivanje skuplje nego da se krene od nule.

RepublikaFoto: Starsport
Terzić najavljuje promene!

U razgovoru za Srpski telegraf generalni direktor Crvene zvezde otvoreno je govorio o rekonstrukciji stadiona "Rajko Mitić" i zašto je isplativije rušenje.

STAZA LETI

- To je isplativije, međutim, ne znači da će se i dogoditi. Takođe, nije ni sigurno da ću ja to dočekati na ovoj poziciji. Ipak, realnost je da Marakana u bliskoj budućnosti neće zadovoljavati standarde UEFA i potrebna joj je ozbiljna rekonstrukcija. Kada bi se sklonila atletska staza, onda bi se teren pomerio ka zapadnoj tribini, dok bi preostale tri morale da se sruše i opet naprave - objasnio je Terzić.

Čelnik crveno-belih ističe da ništa neće biti urađeno bez plana, već da će sve biti dobro analizirano. Prevashodno na finansijskom planu, uz obaveznu konsultaciju investitora.

RepublikaFoto: Starsport

- I drugi velikani su srušili svoje stadione. Arsenal Hajberi, Atletiko se odrekao "Visente Kalderona", Totenhem je takođe srušio Vajt Hart Lejn, i svi su na tim mestima napravili moderna zdanja. Zašto onda to ne bi mogla da uradi i Zvezda. Za početak je raspisan javni konkurs za idejno rešenje i uglednoj komisiji je stiglo 26 rešenja svetskih projektantskih agencija. U predstojećih mesec dana trebalo bi da budu izabrana dva rešenje, jedno bez i jedno sa atletskom stazom. Lično ja sam za ono sa tribinama tik uz teren, ali na koji stadion bi Marakana mogla da liči je još rano pričati - naglasio je Terzić.

IZ PROBLEMA U PROBLEM

Prema njegovim rečima, moderno zdanje sa komercijalnim sadržajima živelo bi 365 dana u godini.

- Sadašnji stadion nema uslove za podizanje komfora na viši nivo jer su četiri tribine naslonjene na zemlju. A zahtevi će biti samo veći. Mi sada moramo da uđemo u rekonstrukciju zbog UEFA standarda, ali svaki posao otvara tri nova, pa tri nova otvaraju devet novih. Dugoročno, u periodu od pet do deset godina, Marakana će morati da se ruši i da se gradi novi stadion - ponovio je Terzić gostujući na Kopernikus televiziji.

Radi se punom parom

RepublikaFoto: Starsport

Sređivanje Marakane nije buduće, već trenutno pitanje. U utorak dolazi Napoli u meču prvog kola Lige šampiona, zbog čega su radovi na sanaciji u završnoj fazi. VIP lože su potpuno rekonstruisane, kao i prostorije na zapadnoj tribini, a bilo je i šminke, kako bi se zadovoljili UEFA standardi. Tako je oko terena dodat okvir od veštačke trave za zagrevanje igrača jer tartan atletske staze nije po propisima. Radnici poslednje detalje ispravljaju i na tribinama.

Šta misli o mogućem rušenju "Rajka Mitića" za Srpski telegraf je rekao i Dragan Džajić. Njega je ovakva najava iznenadila, pre svega zbog činjenice da Terzića viđa svakodnevno.

- Nije mi Terza ništa rekao o tome, ali mislim da se Marakana neće srušiti. Ne mogu to da zamislim, ja to ne želim. Puno lepih uspomena me veže za nju. Ali slažem se da se dobro mora osavremeniti. Atletska staza nam stvarno nije potrebna. Da Marakanu promenimo u moderan stadion za ponos, ali verujem da će sadašnji oblik kao ukopanog zdanja ostati jedinstven i u narednim decenijama - jasan je Dragan Džajić.

REAKCIJE

- Saglasan sam da se Marakana mora rušiti, tako je jeftinije i efikasnije. Terzić je vizionar i svestan je da se na ovom stadionu uskoro neće moći da se igra ni Liga šampiona ni reprezentacija svoje mečeve. Biće čudno videti drugačiji stadion na tom mestu, ali promenila se moda i u nošenju cipela, pa smo se navikli - kaže nekadašnji golman Aleksandar Dika Stojanović.

- Mnogi veliki klubovi u svetu su srušili svoje legendarne stadione i na njihovom mestu napravili moderna zdanja. Ako Zvezda to uradi, potvrdiće svoju veličinu. Ali čak i kad bude drugačije izgledala, Marakani niko ne može uzeti njenu draž i energiju koju "Delije" daju igračima sa tribina. Ako bude bez atletske staze, navijači će samo naći još bliže terenu - smatra Dragiša Binić.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading