(SNIMAK JEZE) OVAKO IZGLEDA SMAK SVETA: Peščana oluja progutala celu državu za par minuta!

Autor: Republika

Razonoda

14.07.2018

06:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Južnu Arizonu pre nekoliko dana pogodila je stravična peščana oluja, a snimci koji kruže društvenim mrežama sa mesta događaja, uteruju jezu u kosti.

Foto: youtube.com/Haboob
Pešano zlo

Ogromna i strašna oluja, poznata kao habub, prekrila je sve što joj se našlo na putu u roku od samo nekoliko minuta. Lovac na oluje Majk Olbinski rekao je za "Mašable", a preneo blic.rs da je znao da će doći do oluje, ali da nije mogao ni da pretpostavi da će biti ovako velika i ozbiljna.

- Bili su to jezivi prizori. Kolona ljudi je zaustavila svoja vozila, prašina im nije dozvoljavala da voze. Svi su posmatrali i snimali ovaj neobičan prizor - rekao je Olbinski i dodao da ove oluje mogu biti opasne i da ako se nađete na putu obavezno zaustavite automobil.

Stručnjak za oluje kaže da je prema istraživanjima ovaj habub putovao više od 400 kilometara, dok je prašina dostigla visinu od 6.000 metara.

Habub potiče od istoimene arapske reči koja znači "lebdeti", "nositi" i tip je peščane oluje koja sa sobom nosi čestice peska. Karakteristična je za aridne pustinjske prostore, a proučavana je na prostoru Sahare i Arabijskog poluostrva.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading