(FOTO) Ako ste videli ova prirodna čuda imate SREĆE U ŽIVOTU!

Autor:

Razonoda

03.05.2018

04:48

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ko u životu bude svojim očima video bar jedan od ovih nestvarnih fenomena, može slobodno sebe da smatra srećnim čovekom.

 

 

Svetlosni stubovi

Reč je o atmosferskom optičkom fenomenu. Vertikalni snopovi svetlosti izazvani su prirodnim ili veštačkim svetlom koje se reflektuje kroz sićušne ledene kristale koji plutaju relativno blizu tla. Pod ovim uslovima, svetlosni stubovi mogu da se pojave bilo gde u svetu.

 

 

Crvena duga

Optički i meteorološki fenomen. Poput obične, i crvena duga nastaje usled prelamanja svetlosti kroz kišne kapi, ali da bi dobila crvenu boju, u tom trenutku sunce mora da bude veoma blizu horizonta.  Pošto se javlja isključivo pri slaboj sunčevoj svetlosti, crvena duga kreira veoma dramatičnu, za neke čak sablasnu atmosferu.

 

 

Vulkanske munje

Poznate i pod imenom prljave oluje, vulkanske munje su vremenski fenomen. Javljaju se kada se pepeo i delovi kamenja i leda sudare pre erupcije vulkana, stvarajući dovoljno elektriciteta da izazovu munje. Mogu da se jave samo iznad vulkana, pre erupcije.

 

 

Rare mammatus clouds! ☁️?#LakeMichigan #MammatusClouds

A post shared by Kelsie ??? (@zawadayawant) on Aug 2, 2015 at 4:28pm PDT

 

Mamatus oblaci - nebeske grudi

Oblaci koji izgledaju kao kese koje vise sa oblaka. Pripadaju kišnim oblacima, a izaziva ih hladan, zasićen vazduh, koji je teži od vazduha u okolini. Zbog teškog vazduha oblaci "tonu" i tako formiraju ovaj veličanstveni izgled. Teoretski mogu da nastanu bilo gde, ali su najčešće viđani u Sjedinjenim Američkim Državama.

 

 

Bioluminescentni talasi

Ovaj hipnotišući fenomen zapravo je svetlost koju proizvode živi vodeni organizmi. Bioluminescentni talasi ovako divno sijaju zahvaljujući planktonima vrste dinoflagelate, koji svetlucaju kada su uznemireni. Ovaj fenomen možete da vidite na plažama Manaskan u Nju Džerziju (SAD), Tori Pajns u Kaliforniji, u laguni Luminos na Jamajki, jezeru Gipslend u Australiji, na obali Andaman na Tajlandu i u Zebrugu u Belgiji.  

 

 

Plava vatra

Fenomen karakterističan za vulkan Ijen u Indoneziji. Nastaje zahvaljujući sagorevanju sumpornih gasova koji nastaju u pukotinama unutar vulkana. Gas kondenzacijom prelazi u tečno stanje, zadržavajući jarku, kraljevsko plavu boju.

 

 

Smrznuti mehurići metana

Ovaj opčinjujući fenomen nastaje kada se mehurići gasa metana, koji proizvode biljke u fazi truljenja, zaglave tik ispod površine jezera koje je upravo počelo da se ledi. Tokom letnjih meseci, ovi mehurići isplivavaju na površinu i pucaju. Mogu se videti u jezeru Ejbraham u Alberti, u Kanadi. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading