"NAJČISTIJI" DAN ZALJUBLJENIH DO SADA: Za ove vernike 14. februar biće bez čokolade i seksa!

Autor: telegraf.rs, Republika

Razonoda

27.01.2018

07:24

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Dan zaljubljenih se obeležava u čitavom svetu 14. februara, a ove godine na isti datum pada i Čista sreda. Za katolike to znači obavezan post, što znači da bi vernici trebali da preskoče čokoladice, bombonjere i obilne večere u dvoje.

RepublikaFoto: pixabay.com
Katolici će biti uskraćeni za Dan zaljubljenih

Čista sreda označava početak posta 40 dana pre Uskrsa i to bi katolicima trebalo, prema nekim nepisanim pravilima, da bude dan pokore, promišljanja i posta.

Smatra se da bi svi vernici trebali da poste i da se uzdržavaju od telesnih zadovoljstava.

Za ovaj praznik pepeo predstavlja simbol pokore i poziv je hrićanima da razviju duh poniznosti i žrtve, a takođe podseća da je Bog velikodušan i milosrdan onima koji mu se obraćaju pokorna srca. Pepeo se dobija od blagoslovljenih grančica palme korišćenih tokom Cveti prethodne godine. Pepeo se blagoslilja svetom vodom i kadi tamjanom.

Ozbiljni katolici tokom ovog praznika ne slušaju zabavnu muziku, već klasičnu i gledaju ozbiljini programe na televiziji.

RepublikaFoto: pixabay.com

Trude se da budu vredni u poslu, strpljivi prema ukućanima i štedljivi. Neke porodice veče provode u molitvi, a deca se uzdržavaju od slatkiša.

Mladići i devojke tokom ovog praznika bi prema nepisanom pravilu trebalo da se uzdržavaju od poljubaca, zagrljaja i drugih telesnih zadovoljstava, a bračni drugovi tokom ovog praznika jedno o drugom govore samo pozitivno.

Čista sreda ne pada uvek na isti datum, već se svake godine pomera. Ove godine će biti na isti dan kao i Dan zaljubljenih, pa će biti veoma interesantno videti ponašanje vernika.

Iako mnogi Dan zaljubljenih smatraju dobrom prilikom za zaradu, ostaje činjenica da su i u Hrvatskoj restorani na ovaj dan mahom krcati - i rezervisani danima unapred - pa će biti zanimljivo videti kako će se Hrvati, koji se velikom većinom deklarišu kao katolici, ponašati ove godine tokom ovog popularnog praznika.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading