ZA TEŠKO BOLESNE PSE - MARIHUANA?

Autor: informer.rs, Republika

Razonoda

25.12.2017

18:46

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Marihuana se već godinama koristi u medicinske svrhe, za pacijente koji boluju od epilepsije. Nedavno je američki sekretar za zdravstvo Džerom Adams izjavio da bi marihuanu trebalo tretirati kao druge lekove za ublažavanje bolova

RepublikaFoto: pixabay.com
Da li ćemo drogirati ljubimce?

Sve više naučnih dokaza ide u prilog tome da bi američka Uprava za hranu i lekove to uskoro mogla da odobri. Naučnici državnog univerziteta u Koloradu istražuju prednosti kanabidiola, nepsihoaktivnog nusprodukta marihuane, kod lečenja pasa koji boluju od epilepsije i artritisa. 

Poput ljudi i psi mogu da boluju od epilepsije. Kreg Adams se seća užasne noći kada je njegov pas imao prvi napad. 


- Baster tada nije skičao, ali mu je njuška drhtala i nekontrolisano se tresao.' 
 
RepublikaFoto: pixabay.com
Samo da kuce budu dobro

Adams je odlučio da Basteru da marihuanu ne bi li mu olakšao bolove i momentalno je uočio poboljšanje.

- U roku od 45 minuta mogao sam da vidim promenu. Baster je bio drugi pas.

Baster je jedan od 40 pasa koji učestvuju u eksperimentalnoj studiji državnog univerziteta u Koloradu, o uticaju kanabidiola, koji se dobija iz marihuane, ali bez sastojka tetrahidrokanabila THC, koji izaziva euforiju i koji se koristi rekreativno. 

Naučnici prvo snimaju mozak psa kako bi ustanovili da li ima nekih deformacija koje bi mogle da budu uzročnik epilepsije. Vlasnici pasa svakodnevno vode evidenciju da li je pas imao napad. 

RepublikaFoto: pixabay.com
Eksperiment dobro prošao

Kod provere da li pas boluje od artritisa, naučnici mere sa koliko se težine pas oslanja na svaku pojedinačnu šapu dok hoda po specijalnoj podlozi. 

- Ako se pas manje oslanja na neku šapu, znači da ga ta šapa boli - objašnjava naučnik Feliks Duer. 

U periodu od 12 nedelja, koliko traje studija, svakom psu se šest nedelja daje kanabidiol ulje, a drugih šest nedelja im se daje placebo, supstanca koja nema nikakvo farmakološko dejstvo. U tom periodu naučnici beleže doze datog ulja, kontraindikacije i ispituju kako da ih spreče.

- Naš dugoročni cilj je da pronađemo lek koji bi koristili ljudi - ističe istraživač Stefan Mekgreit. Očekuje se da će rezultati studije biti objavljeni sledeće godine. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading