VODA DUHOVA: Poznato turističko mesto SKRIVA CEO GRAD

Autor: telegraf.rs, Republika

Razonoda

07.10.2017

06:24

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Na površini Minevanka jezera (Voda duhova) u Alberti izgleda kao i svako drugo jezero u Kanadi. Duboko je 142 metra, a prostire se na oko 20 kilometara na istoku Nacionalnog parka Banf. Međutim, ovo turističko mesto krije veliku tajnu.

RepublikaFoto: instagram.com/dougyang
Turisti prosto obožavaju ovo mesto, ali ne znaju koju tajnu ono krije u vodi

Ali, mnogi posetioci ne znaju da se ispod sve te silne vode skriva tajni grad koji može da se istraži samo uz pomoć ronilačke opreme. Zapravo, reč je o turističkom naselju Minevanka Landing koje je osnovano krajem 19. veka, a koje je imalo čak četiri avenije, tri ulice, nekolicinu kućica, hotela i restorana.

Da bi područje snabdeli energijom, 1912. i 1941. godine izgrađene su brane u sklopu elektrane Kalgary Power. Izgradnja druge brane podigla je nivo jezera za oko 30 metara pa je tada potopljeno ovo turističko naselje.

- Tokom Drugog svetskog rata nedostajalo je energije. Kalgary i okolna mesta značajno su porasli, pa im je trebala struja, a jezero Minevanka bio je odgovor na sve njihove probleme - objašnjava razloge iza ove odluke arheolog Bil Peri iz Parks Kanada.

Iako je većina zgrada bila izgrađena od drveta, gradić nije "istrulio". Naprotiv, hladna vode jezera očuvala je zgrade u potopljenom gradu, koje svake godine "poseti“ oko 8.000 ronilaca.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading