REVOLUCIJA U LEČENJU RAKA DOJKE? Pretvorili maligne ćelije u masnoću kako bi zaustavili njihovo širenje

Autor: sciencealert.com

Razonoda

16.01.2019

07:08

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Istraživači su uspešno pretvorili ćelije raka dojke u masnoću da bi zaustavili širenja raka.

RepublikaFoto: Public

U novoj studiji koju su dokazivali na miševima, istraživači su uspeli da navedu ćelije raka dojke da se pretvore u masne ćelije.

Kada posečete prst, ili kada fetusu rastu organi, ćelije epitela počinju da prelaze u jednu vrstu matičnih ćelija koje nazivamo mezenhimom, a zatim se reformišu u bilo koje ćelije koje telo treba. Ovaj proces se naziva epitenlno-mezenhimalna tranzicija (EMT) i već neko vreme je poznato da rak može da koristi ovaj, ali i suprotni put nazvan MET (mezenhimalna do epitelna tranzicija), da se raširi po telu i metastazira.

Istraživači su uzeli miševe u koje su implentirali agresivni oblik raka dojke i lečili ih sa dijabetetskim lekom koji se zove rosiglitazon i terapijom za rak trametinibom. Zahvaljujući ovim lekovima, kada su ćelije raka prolazile kroz jednu od pomenutih faza, umesto širenja, one su postale masne ćelije - proces nazvan adipogeneza.

Foto: youtube.com/ GeoBeats News
Ilustracija

"Rezultati ukazuju na to da u kombinovanoj terapiji sa rosiglitazonom i trametinibom, koja je relevantna za pacijenta, specifično napadaju ćelije raka sa većom plastičnošću i indukuju njihovu adipogenezu."

Iako se nisu sve ćelije raka promenile u masne ćelije, one koje su pretrpele adipogenezu nisu se promenile.

- Ćelije raka dojke koje su podvrgnute EMT-u nisu se samo diferencirale u masne ćelije, već su i potpuno prestale da se razmnožavaju - kaže stariji autor Gerhard Kristofori, biohemičar sa Univerziteta u Bazelu, u Švajcarskoj.

Kako to funkcioniše? Pa tako što lek trametinib povećava proces tranzicije ćelija - kao što su ćelije raka koje se pretvaraju u matične ćelije - i onda povećava konverziju tih matičnih ćelija u masne ćelije. Rosiglitazon je manje važan, ali u kombinaciji sa trametinibom, pomaže matičnim ćelijama da se pretvore u masne ćelije.

Foto: pixabay.com
Ilustracija

"Terapija adipogene diferencijacije sa kombinacijom rosiglitazona i trametiniba efikasno inhibira invaziju, deljenje i formiranje metastaza, pokazalo se na pretkliničkim modelima miševa s rakom dojke", piše tim.

Ono što je uzbudljivo je da su ova dva leka već odobrena od strane FDA-e, tako da bi trebalo da bude lakše da se ovaj tip tretmana sprovede u klinička ispitivanja.

"U budućnosti, ovaj inovativni terapijski pristup mogao bi da se koristi u kombinaciji s konvencionalnom hemioterapijom kako bi se zaustavio rast primarnog tumora i stvaranje smrtonosnih metastaza", objasnio je Christofori za Press Association.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading