STIGLI REZULTATI: Otkriveno koliko je kvalitetna kafa u Srbiji

Autor: Tanjug

Razonoda

08.08.2017

15:16 >> 14:36

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ministarstvo poljoprivrede sprovelo je kontrolu nad uzorcima kafe i ustanovilo da ima znatno manje surogata u odnosu na prethodne godine.

RepublikaFoto: pixabay.com
Ministarstvo poljoprivrede ustanovilo da pijemo visoko kvalitetnu kafu

Najnoviji rezultati kontrole proizvodnje kafe koju je sprovelo Ministarstvo poljoprivrede u protekla dva meseca pokazuju da je kvalitet i bezbednost omiljenog napitka u Srbiji na veoma visokom nivou.

Od 30 uzoraka, jedan proizvođač kafe "sladio" je ovaj napitak sa dodacima, odnosno dodavao je surogat. Međutim, u Ministarstvu poljoprivrede rekli su Tanjugu da taj dodatak nije opasan te da je bezbedan za upotrebu, ali da mu nije mestu u pravoj kafi.

Objašnjavaju da se najveći broj nepravilnosti koji je utvrđen odnosi na nepotpunu dokumentaciju i poštovanje standarda proizvodnje (HACCP).

- Zdravstvena bezbednost svih proizvoda, ako se izuzme ovaj neozbiljan gest po pitanju surogata, je zadovoljavajući. Obišli smo 65 objekata, i u 25 objekata smo utvrdili određene nepravilnosti. Sve te nepravilnosti se odnose na dokumentaciju, a ne na bezbednost - kaže za Tanjug pomoćnik ministra poljoprivrede Nenad Vujović.

On kaže da je ranijih godina bilo znatno više lažne kafe, te da je u ovakvim kontrolama uglavnom bilo i do šest otkrivenih "kafe prevaranata".

- Informacije ranijih godina govorile su da je kafa bila često nebezbedna, da je bio veliki broj proizvođača koji su u kafu dodavali surogate. Rezultati pokazuju da su sada stvari znatno bolje - navodi Vujović i kaže da su proizvođači koji su u kafu stavljali dodatke kažnjeni.

Kvalitetni i ulje i margarin

Takođe, drugi deo "snimanja" tržišta Srbije, pokazao je da u sektoru proizvodnje biljnih ulja i margarina, jedan proizvođač nije ispoštovao sva pravila.

- Samo jedan uzorak od 20, koji su uzeti, bio je neispravan. Odnosno, visina slova na deklaraciji nije bila u skladu sa propisima - objašnjava Vujović.

Što se tiče bezbednosti i kvaliteta margarina i ulja koji građani koriste, Vujović tvrdi - "rezultati su iznad svih očekivanja".

Ono što navodi kao trenutni problem na kojem inspekcija Ministarstva poljoprivrede radi je da mali proizvođači počnu više da primenjuju HACCP standard.

Od 2011. godine, od kada se u Srbiji primenjuje ovaj pravilnik, koji utvrđuje pravila proizvodnje prehrambenih namirnica, 100 odsto velikih kompanija ga poštuje, kaže Vujović.

Međutim, objašnjava, takva situacija nije kod manjih proizvođača kao što su pekari ili male pržionice kafe.

- Kod manjih proizvođača, kao što su pekare ili proizvođači kafe, procenat uvedenih funkcionalnih sistema u okviru HACCP standarda je 25 odsto - objašnjava on i naglašava da će male firme, koje ne budu potpuno uspostavili HACCP standard, biti zatvorene.

Rezultati rada inspektora u protekla dva meseca, pokazali su da od 65 objekata u kojima se pravi kafa, četiri nisu obezbedili adekvatnu higijenu u skladu sa propisima, 25 nije radilo po pravilima HACCP-a, 13 njih nije bilo upisano u Centralni registar, 12 nije poštovalo pravila i procedure proizvodnje, a 14 firmi nije imalo usklađenu deklaraciju sa propisima.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading