EFIKASNI RUSKI NARODNI RECEPTI KOJI POMAŽU KOD ŽENSKIH TEGOBA: Origano i peršun rešavaju problem neredovnih ciklusa

Lifestyle

24.09.2018

22:46

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Dmitrij Loginov, ruski ginekolog-endokrinolog objašnjava zbog čega dolazi do poremećaja menstruacije i kako se uspešno možete osloboditi ovog sve češćeg problema.

RepublikaFoto: pixabay.com
Peršun - lek iz prirode

Kod najvećeg broja žena menstrualni ciklus traje 28 dana, ali se normalnim smatraju svi ciklusi u opsegu od 21 do 35 dana. Ako je vaš kraći ili duži, on ne mora nužno biti posledica nekog zdravstvenog problema, ali je obično povezan sa infertilitetom (nemogućnošću začeća).

LOŠE DIJETE

U nekom periodu života može se desiti i da ciklusa nema. Kod devojaka i mlađih žena najčešća su tri razloga za to: stres, prekomerna fizička aktivnost i nepravilna ishrana, objašnjava Dmitrij Loginov, ruski ginekolog-endokrinolog.

Foto: pixabay.com

- Preopterećenje nervnog sistema u procesu učenja, konflikt u porodici i druge vrste stresova mogu dovesti do hormonskog disbalansa i prekida ciklusa. Drugi najčešći uzrok je prekomerna fizička aktivnost. Pri tom ne mislim na ljude koji džogiraju ili idu u teretanu, već na one koji prelaze granice izdržljivosti. Posebno su riziku izloženi ženski atletičari i ljubitelji ekstremnih sportova - ističe dr Loginov.

Nepravilna ishrana i dijete takođe loše utiču ne samo na hormonalni sistem, već dovode i do iscrpljivanja imunog i nervnog sistema. U takvim situacijama, dodaje Loginov, često je potrebna pomoć kolegijuma specijalista - ginekologa, endokrinologa i psihijatra.

NIŠTA BEZ LEKARA

Ipak, koji god da je od ovih uzroka u pitanju, problem se može brzo rešiti promenom načina života. Lečenje traje duže kada su uzrok neurednih krvarenja hormonski poremećaji, opšta sistemska oboljenja kao što su srčana, bubrežna, jetrena ili druga oboljenja koja dovode do iscrpljivanja organizma, dobroćudne ili zloćudne promene na vagini, grliću, telu materice, jajovodima ili jajnicima. Zato je jako važno posetiti lekara ubrzo nakon što ciklus izostane i utvrditi pravi uzrok njegovog poremećaja.

Foto: pixabay.com

- U velikom broju slučajeva dovoljno je samo uvesti zdrav režim ishrane, smanjiti nivo stresa i baviti se adekvatnom fizičkom aktivnošću. U složenijim situacijama propisuju se medikamenti - adaptogeni lekovi (preparati biljnog ili životinjskog porekla koji istovremeno podižu opšti tonus i deluju stimulativno), vitaminsko-mineralni kompleksi, hormoni. Često se žene plaše hormonske terapije, ali savremeni lekovi imaju ograničen spektar neželjenih efekata, a njihova upotreba često prolazi bez značajnih komplikacija - poručuje dr Loginov.

Uz konsultacije sa lekarom, pacijentkinje mogu primeniti i čuvene lekove iz narodne medicine, trave i začine od davnina poznate kao vrlo delotovorne za lečenje poremećaja ciklusa. Naročito origano i peršun, koji su u Rusiji čuveni po svojoj delotvornosti.

RUSKI RECEPTI

ČAJ OD CRNOG PELENA I SAN-TRAVE

Sastojci:

  • Crni pelen (artemisia vulgaris) - 6 supenih kašika
  • Lazarkinja ili mirisni broć - 2 supene kašike
  • San-trava (pulsatilla patens) - 1 supena kašika

Priprema: Pomešajte ove lekovite bilje, a zatim ih prelijte sa 0,5 litara vrele vode i ostavite da odstoje punih sat vremena. Nakon toga, uzimajte šolju čaja pola sata pre obroka tri puta dnevno.

ČAJ OD PUCAVCA I HOĆU-NEĆU BILJKE

Sastojci:

  • Pucavac - 1 supena kašika
  • Hoću-neću - 1 supena kašika

Priprema: Prelijte ove biljke sa 300 mililitara vrele vode. Ostavite da odstoji u termosu jedan sat. Pijte ujutru i uveče u jednakim količinama. Ovaj lek je dobar i kada je ciklus produžen i kada je neredovan.

Foto: twitter.com/CollectiveEvol

MAGIČNI ORIGANO

Sastojci:

  • Origano - jedna supena kašika
  • 0,5 litara vode

Priprema: U ruskoj narodnoj medicini poznato je da je origano najbolji lek kada je reč o problemu potpunog izostanka menstruacije. I recept je vrlo jednostavan. Preliti suvi origano ključalom vodom. Ostaviti u termosu 30-40 minuta. Piti sat vremena pre obroka tri do četiri puta dnevno.

LEKOVITI VIRAK I HAJDUČKA TRAVA

Foto: pixabay.com

Virak (lat. Alchemilla vulgaris) čuvena je biljka za ženske bolesti. Sadrži flavonoide, organske kiseline, tanine, fitosterine, salicilnu kiselinu, eterično ulje i pravo bogatstvo vitamina C. Čak je i poznati švajcarski travar Johan Kincl tvrdio da se 30 odsto ginekoloških operacija može izbeći upotrebom čaja od virka.

Naročito je delotvoran u mešavini sa hajdučkom travom. Pomešajte hajdučku travu i virak u istim količinama. Za jednu šolju čaja prelijte kašičicu ove mešavine sa 2,5 decilitra provrele vode, poklopite i pustite da odstoji 10-15 minuta, zatim procedite. Po želji se može zasladiti medom. Piti 2-3 šolje dnevno.

 

ČAJ OD PERŠUNA

Sastojci:

  • Pelin (Artemisia absinthium) - 100g
  • Žalfija (Salvia officinalis) - 100g
  • Peršun (Petroselinum sativum) - 100g

Priprema: Sve biljke pomešati, pa četiri supene kašike smeše preliti sa pola litra ključale vode, promešati, poklopiti i ostaviti pola sata. Procediti i piti sedam dana pre nego što biste trebali da regularno dobijete menstruaciju. Kada dobijete ciklus, prestanite da pijete čaj.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading