Kako pravilno da stavite TAMPON?!

Autor: Republika

Lifestyle

03.08.2018

22:47

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Mnoge žene biraju tampone tokom menstrualnog ciklusa, pre svega jer su praktični. Pri kupovini je važno obratiti pažnju da ne sadrže dioksin, a još važnije je redovno ih menjati tokom upotrebe.

RepublikaFoto: pixabay.com

Tamponi se proizvode od pamuka ili svile, a dodatno im se stavlja spoljni sloj da se olakša stavljanje i vađenje. Pri kupovini tampona važno je pripaziti da ne sadrže ili nisu izbeljeni dioksinom, jer je već u manjim količinama otrovan i često se povezuje s menstrualnim bolovima i endometriozom (bolan poremećaj u kom tkiva, koja normalno oblažu unutrašnjost maternice, počinju rasti van maternice). 

Pitanje povezanosti između upotrebe tampona i nastanka vaginalnih infekcija izaziva kontraverzne diskusije, piše hrvatski portal 24. sata. 

U većini stručne literature nema mnogo podataka i do sad nije dokazan povećani rizik od najčešćih bakterijskih infekcija od upotrebe tampona. Međutim, povezanost s toksičkim šok sindromom je dokazana, ali je izuzetno retka. Toksički šok sindrom ili TSS pojavio se u 1980-im godinama. 

Tada su se kod mladih devojaka – koje su koristile tampone – pojavljivali simptomi sepse ili trovanja krvi. Od tada je i "uređena" proizvodnja tampona, odnosno doneta su stroža pravila. 

Srećom, toksički šok sindrom je jako redak i može nastati jedino ako se tamponi jako retko mijenjaju. Opasno je što bakterije kroz sluznicu vagine mogu ući u krv i izazvati otkazivanje organa. 


Može se reći da je okolina u zdravoj stidnici kisela – zbog bakterija mlečne kiseline koja štiti ženu od nastanka vaginalnih infekcija. Mnogi faktori imaju uticaj na 'kisele' ph-vrednosti u vagini, poput vrste estrogena žene ili seksualne aktivnosti. Ako dođe do nekih smetnji, to može promeniti zdravu floru u stidnici i lakše može doći do raznih upala. Može li upotreba tampona izazvati iritaciju pa time predstavlja i faktor rizika, može se samo nagađati. 

Najvažnije pravilo kod upotrebe tampona je da se vodi računa o higijeni i da se redovno moraju menjati – najkasnije na osam sati mada je poželjnije češće.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading