KAD MAMA PATI POSLE POROĐAJA, kako joj pomoći?

Autor: TV Prva, b92.net

Lifestyle

19.07.2018

22:47

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U prvim nedeljama posle porođaja čak oko 70 odsto žena je "promenljivog raspoloženja", a za lečenje postporođajne depresije najvažnija je podrška okoline. Ukoliko to potraje stručnjaci treba da procene da li da se obrati psihologu ili psihijatru.

Foto: pixabay.com

Zdravlje žene je na prvom mestu, jer ako njoj nije dobro neće ni detetu biti, rekla je specijalista psihijatrije Tatjana Jovičević kao i da je precizno definisan opseg u kom su promene normalne ili su prešle granicu.

- Ženu treba pratiti. Između prvog i petog dana posle porođaja može doći do razdražljivosti, napotosti i sličnih promena raspoloženja, odnosno takozvanog porođajnog bluza koji traje oko dve nedelje, a od više faktora zavisi da li će se to dogoditi. Na primer, od samog toka trudnoće odnosno da li je prošao glatko ili je održavana trudnoća, zatim da li je bila željena i slično. Smatra se da je perod babinja od 40 dana posle porođaja najrizičniji za ženu - rekla je doktorka gostujući u emisiji "150 minuta" na TV Prva.

Foto: pixabay.com

Jovičević porodiljama savetuje da emocije ne drže u sebi, "jer ako ne kažu odmah kako se osećaju napuniće se čaša i preplaviti posle određenog vremena".

Babica Snežana Petrović smatra da je za trudnicu važno da prođe psihofizičku pripremu u školama za trudnice gde rade laku gimnastiku i upućuju se kroz tehnike disanja.

Petrović ima tridesetosmogodišnje iskustvo babice, a i polaznica je prvog tečaja u Srbiji za takozvane dule, koje su emotivna podrška porodiljama.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading