RUSKI PEDAGOG SAVETUJE: Metode za razvoj inteligencije bebe

Lifestyle

18.06.2018

22:47

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Pravilna ishrana majke, zajedničko slušanje umirujuće muzike, kao i odabir boje zvečke, samo su neki od efikasnih načina koje preporučuje dr Natalija Isaenko Vasilevna.

RepublikaFoto: pixabay.com
Kontakt sa bebom dok brinete o njoj veoma je važan za razvoj njenog mozga

O razvoju svog deteta treba da brinete i pre nego što se ono rodi! Naime, još dok je beba u stomaku razvijaju se njene moždane funkcije, a studije su pokazale da se one podstiču zdravim navikama majke, što podrazumeva izbegavanje alkohola, toksičnih hemikalija i pravilnu ishranu.

Mozak bebe neprekidno raste i razvija se tokom cele trudnoće, zbog čega je važno imati zdrave navike svih devet meseci - do porođaja. Studije su pokazale da se može pojačati funkcija bebinog mozga, kao i njegov razvoj, zdravim navikama, što podrazumeva izbegavanje svih poroka, poputa alkohola i cigareta i štetne nepravilne ishrane.

KLJUČNA PRVA GODINA

- Normalni razvoj inteligencije kod bebe uključuje pre svega pravilnu funkciju moždanih mehanizama. Oni obezbeđuju pravovremeni i kvalitativni izgled određenih znakova zdravog mentalnog i motoričkog razvoja. Manifestuju se u govoru i ponašanju deteta. U prvim mesecima detetovog života ove funkcije se najviše razvijaju. Razvoj deteta tokom prve godine života je veoma brz. Ukoliko roditelji primete neke nepravilnosti u razvoju deteta u prvih godinu dana, trebalo bi odmah da se jave pedijatru - savetuje ruska doktorka Isaenko Natalija Vasilevna, pedagog i dečji defektolog.

Ona naglašava da se dečji mozak od prvog momenta života razvija veoma aktivno.

- Iz dana u dan detetove mogućnosti se menjaju, a zajedno s njima razvijaju se i veštine mališana. Najvažnije je pratiti detetovo ponašanje i konsultovati se povremeno s pedagogom - kaže dr Natalija Vasilevna.

ZAJEDNO ŠTO VIŠE

Postoji mnogo načina na koje možete da podstaknete razvoj inteligencije kod bebe i stimulišete njen mozak. Dr Vasilevna čak naglašava da je preporučljivo uzeti zvečke i glodalice jarkih boja jer one pozitivno utiču na razvoj mozga. Takođe, majka može pomoći bebi da u potpunosti iskoristi svoje potencijale počevši od hrane, koju jede tokom trudnoće, do aktivnosti i igara koje svakodnevno upražnjava sa bebom. Kvalitetan kontakt sa bebom dok brinete o njoj je veoma važan za razvoj njenog mozga. Provodite zajedno što više vremena.

Ishrana majke koja pozitivno utiče na razvoj bebinog mozga dok je u stomaku

OMEGA-3 MASNE KISELINE Mogu se naći u ribi, dodacima sa ribljim uljem, u lanenom semenu ili lanenom ulju i nekim jajima. Studije pokazuju da beba dobija bolju ocenu na testovima mentalne razvijenosti ako je majka jela dosta omega-3 masnih kiselina tokom trudnoće.

Foto: pixabay.com

GVOŽĐE Neophodno je kao pomoć za snabdevanje bebinog mozga kiseonikom tokom trudnoće. Važno je da jedete hranu bogatu gvožđem, kao što je spanać, piletina i pasulj. Ako lekar smatra da treba, možete uzimati i dodatke sa gvožđem.

PROTEINI Tokom trudnoće vaše telo naporno radi kako bi kreiralo ćelije mozga kod bebe, a za to su potrebni dodatni proteini.

ANTIOKSIDANSI U antioksidanse spadaju borovnice, papaja, spanać, artičoke, paradajz i crveni pasulj. Oni pomažu pri zaštiti moždanog tkiva kod bebe.

Kako beba raste, možete joj uvoditi više aktivnosti koje podstiču razvoj inteligencije

Bebin mozak raste i razvija se kada uči da zvečka pravi jednu vrstu buke, a udaranje kašikom po tanjiru drugu. Isto se dešava dok beba posmatra loptu koja se kotrlja po podu, a koju kasnije pokušava da uhvati.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading