ROĐENA BEZ VAGINE - pa joj od riblje kože napravili novu

Autor:

Lifestyle

02.06.2018

22:47

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Džusilin Marinjo (23), Brazilka koja je rođena bez vagine, postala je prva žena na svetu na kojoj je izvedena pionirska hirurška intervencija u kojoj je upotrebljena koža ribe.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto ilustracija

Neverovatna operacija izvedena je na Federalnom univerzitetu Seara u Brazilu u aprilu 2017. godine, ali je tek sada objavljena i potvrđena kao uspešna, piše "Miror".

Pacijentkinja Džusilin Marinjo prvi put je progovorila o revolucionarnoj operaciji tokom koje joj je ugrađen nov vaginalni kanal od kože ribe tilapije.

Operacija joj je promenila život, i po prvi put je imala seksualno iskustvo.

Neuobičajen tretman, koji je vodio ginekolog doktor Leonardo Bezera, brži je, jeftiniji i manje agresivan od konvencionalnog metoda koji se do sada primenjivao na ženama koje boluju od Majer-Rokitanski-Kester-Hauser sindroma (MRKH).

Retki kongenitalni poremećaj javlja se otprilike kod jedne od 5.000 ženskih beba, a manifestuje se odsustvom nekih ili svih ženskih reproduktivnih organa.

Tokom ove operacije hirurzi otvaraju prostor između vagine i analnog otvora, i ubacuju cevasti kalup obložen kožom slatkovodne ribe. Kada dođe u kontakt sa telom, koža tilapije se ponaša poput osnovnih ćelija, i apsorbuje i transformiše se u celularno tkivo. Tako formira zidove kanala, slične pravim.

Pre upotrebe se koža ribe obrađuje u specijalnim procesima čišćenja i sterilizacije u laboratoriji, kako bi se ubili svi virusi. Uklanja se krljušt i miris ribe, a ostaje svetlo obojeni želatinasti zavoj koji može da se čuva i do dve godine u frižideru.

Mladoj devojci je kada je bila tinejdžerka dijagnostikovana bolest zbog koje nema matericu, uterus, jajnike ni vaginalni kanal.

- Plakala sam mnogo kada su mi rekli, mislila sam da mi se ceo svet srušio. Uvek sam sanjala da imam svoju bebu i morala sam da prihvatim da to nije moguće - rekla je.

Naučnici su od 2015. godine pokušavali da osmisle ovaj zahvat, a kožu su najpre testirali na više od 200 ljudi sa opekotinama.

- Bio je eureka momenat kada smo pomislili da bismo ovu membranu, ako već može da se koristi na opekotinama, mogli da koristimo i na vaginama - rekao je doktor Bezera.

Već posle 12 dana pacijentkinje mogu da hodaju. Marinjo je otpuštena iz bolnice posle tri nedelje i priznaje da odmah otišla da "nazdravi svojoj novoj vagini".

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading