OTKRIVAMO: Kako da dete spava samo u sobi

Autor:

Lifestyle

19.03.2018

23:46

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Važno je da mališan ne zaspi u vašem prisustvu, a ako zaplače, uđite i umirite ga rečima da je sve u redu i da ste tu za njega, ali da treba da ostane u svom krevetiću.

RepublikaFoto: pixabay.com
Važno je da dete ne zaspi u vašem prisustvu

Problemi deteta sa spavanjem razlog su zbog kojeg je cela porodica pod visokim nivoom stresa. Kada dovedu bebu iz porodilišta, mama i tata najviše brinu o tome kako će izaći na kraj sa stalnim dečjim buđenjem i njegovim rasporedom spavanja.

BUDITE STRPLJIVI

Ipak, dete može da nauči da samo zaspi u svom krevecu/krevetiću, a za to su vam potrebni strpljenje i ustaljeni način ponašanja. Kako biste ovu akciju sproveli u delo, neophodno je da pred mališanovo spavanje uvek obavljate istu radnju - večera, kupanje, poljubac, uzimanje igračke sa police. Kada je vreme za spavanje, uvek se pridržavajte iste rutine. Ako vam odlazak na spavanje počinje kupanjem i pranjem zuba, neka vam to uvek bude tako kako bi dete znalo da je vreme za san. Ako pre spavanja detetu čitate knjigu, čitajte je tiho i uspavljujuće bez glasnih zvukova.

Pre odlaska na spavanje provedite prijatno vreme u bliskom druženju sa detetom. Kako biste bili sigurni da dete neće plakati jer je gladno ili mokro, pre no što ga odvedete na spavanje, proverite da li ste podmirili sve njegove potrebe. Odmah po završetku zajedničkih aktivnosti smestite dete u krevet budno, poželite mu laku noć poljupcem i izađite iz sobe.

OSLUŠKUJTE PLAČ

Kada mališana smestite u krevetac, ostavite blago otvorena vrata da osluškujete njegov plač. Vodite računa da ne ostavite dete da plače do iznemoglosti. Njegov odlazak na spavanje vam u tom slučaju neće nimalo lakše pasti. Deca plaču jer se odvajaju od roditelja ili su gladna, ili su im mokre pelene. Važno je da dete ne ostavljate samo da plače, ali to ne znači da treba da ga uzimate u naručje.

Foto: pixabay.com

Ako dete ipak ne prestaje da plače, uđite kod njega kako biste ga utešili i pomilovali. Nemojte da vičete na dete niti da ga kritikujete, već mu se obraćajte smirenim tonom. Trudite se da budite staloženi. Važno je da dete ne zaspi u vašem prisustvu. Cilj vašeg ulaska kod deteta je da ga umirite, da mu kažete da je sve u redu i da ste tu za njega, ali da treba da spava u svom krevetiću. Treba da oseti vašu sigurnost, mir, toplinu, blagonaklonost, ali i odlučnost, čak iako je suviše malo da razume smisao reči. Morate da razumete da je dete uznemireno jer je suočeno s novom situacijom, te ga nikako ne treba dodatno uznemiriti i otežati stvari. Ako je ustalo u krevetiću, spustite ga, ali ne bezbroj puta.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading