Nedostatak VITAMINA D uzrokuje OZBILJNE BOLESTI: Prepoznajte simptome na vreme!

Autor:

Lifestyle

01.12.2020

23:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nedostatak vitamina D se još naziva i hipovitaminoza D, a do njega može doći iz više razloga.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Simptomi hipovitaminoze D: depresija, hroničan umor, gubitak telesne težine, dijabetes, bolesti srca i osteoporoza.

Ukoliko osetite neke od ovih simptoma, važno je da se što pre obratite svom lekaru.

Nedostatak ili smanjeno stvaranje vitamina D nastaje zbog:

  • nedovoljnog izlaganja suncu tokom dužeg perioda
  • nedovoljnog unošenja vitamina D putem hrane
  • poremećaja apsorpcije vitamina D (kod bolesti probavnih organa, gušterače i žučnih puteva), kod sindroma loše apsorpcije i nakon hirurških zahvata na probavnim organima
  • kod poremećaja metabolizma vitamina D (funkcionalna oštećenja u jetri i bubrezima)
  • prehrane koja ne sadrži dovoljne količine vitamina D, a povezana je sa alergijom (intolerancija na laktozu) ili odabirom pojedinaca (ovo-vegetarijanstvo, veganstvo)

Vitamin D, kao i drugi vitamini, moraju biti prisutni u organizmu i biti u ravnoteži

Nedostatak vitamina D utiče na mineralizaciju kostiju, pa uzrokuje bolesti omekšanja kostiju:  kod dece uzrokuje rahitis, a kod odraslih osteomalaciju.

Rahitis

Rahitis je metabolička bolest kostiju koja se karakteriše kao zaostajanje u rastu i deformacija dugih kostiju, a osnovni poremećaj odnosi se na smanjenu mineralizaciju kosti. Uzrokuje ju manjak kalcijuma, fosfora i vitamina D tj. nedovoljno unošenje istih  ili nedovoljno izlaganje suncu. Najčešća je kod dece pa je njima vitamin D najviše potreban. Dodatan uzrok rahitisa je preterano korišćenje krema za sunčanje ( ipak se treba zaštititi i ne izlagati decu direktnoj sunčevoj svetlosti).

 

 

 

Osteomalacija

Osteomalacija je poremećaj smanjivanja gustoće kostiju koja se karakteriše kao slabost u mišićima, odnosno bol i lomljivost kostiju. Kod odraslih nedostatak vitamina D je redak, pa je posledica nedostatka vitamina D i kalcijuma u organizmu. Formirana kost postaje mekša, a s vremenom dolazi do slabljenja koštane strukture (smanjene gustoće kosti) i gubitka koštane mase, kosti postaju krhke, lomljive i sklone prelomima, a sam proces se označava kao osteoporoza.

Nedostatak vitamina D i MAGNEZIJUMA

Nedostatak vitamina D može biti povezan sa nedostatkom magnezijuma. Ako organizmu nedostaje magnezijuma, organizam neće uspešno pretvarati vitamin D u aktivan oblik. Mnogi od simptoma nedostatka vitamina D su zapravo simptomi nedostatka magnezijuma (konstipacija, grčevi u mišićima, nesanica, uznemirenost, lupanje srca), a nestaju ako se magnezijum i vitamin D uzimaju zajedno, savetuje Definicijahrane.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading