JUTRO BEZ KAFE? Dobre i loše navike za početak dana

Autor:

Lifestyle

07.09.2017

22:47

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Jutarnje navike, dobre ili loše, utiču na ostatak dana.

RepublikaFoto: pixabay.com
Ne morate izjutra odmah da uzimate telefon u ruke

Ukoliko, na primer, odlažete alarm i razvlačite se po krevetu, postoji mogućnost da tokom celog dana budete neproduktivni i bezvoljni. Sa druge strane, ako ste navikli da ujutru ustajete na vreme i ne ostavljate obaveze za poslednji trenutak, tokom dana ćete biti puni elana i spremni za izazove i stresne situacije koje vas čekaju. Predstavljamo dobre i loše jutarnje navike, bez obzira na to da li ste

ranoranilac ili ne.

DOBRE JUTARNJE NAVIKE

1. Probudite se na vreme

Prvo što bi trebalo da uradite ujutru jeste da se probudite na vreme da biste se spremili za početak novog dana. Prošetajte nekoliko ulica i uživajte u jutru, možete i da se zaustavite i popijete kafu, rasterećeni od bojazni da kasnite. Idealno bi bilo da se probudite sat i po pre nego što treba da izađete iz kuće.

2. Ostružite jezik

Na ovaj način ćete se rešiti jutarnjeg zadaha i hrana će biti mnogo ukusnija. Neke četkice za zube imaju deo za struganje jezika, a ukoliko ga nemate, i kašika može da posluži u čišćenju jezika.

3. Slušajte muziku dok se spremate

Muzika stimuliše mozak tako da, kada čujete omiljenu pesmu, bićete poletni i uzbuđeni. Ukoliko ne možete da slušate muziku glasno jer drugi spavaju, stavite slušalice. Bićete puni energije, ali vodite računa šta slušate jer jutarnja pesma ostaje u glavi tokom celog dana!

 

 

4. Popijte čašu vode

Nedovoljno tečnosti u organizmu glavni je razlog zbog koga se osećamo umorno, tromo i bez energije. Zato posle ustajanja prvo što treba da uradite jeste da popijete čašu vode i na taj način hidrirate organizam. Ukoliko ne volite da pijete čistu vodu, dodajte joj svež limun.

5. Raspremite kuću

Ukoliko ste ostavili kuću u haosu prethodnog dana, a niste stigli da je sredite, krajnje vreme za raščišćavanje nereda je sledeće jutro. Bolje je ovo uraditi ujutru nego da ceo dan provedete nervozni jer znate da vas čekaju kućni poslovi.

LOŠE JUTARNJE NAVIKE

1. Odlažete alarm

Pritiskanjem omiljenog dugmeta nećete ništa postići osim ako ne želite da zakasnite na posao, što nije dobar ni kvalitetan početak dana. Stručnjaci za kvalitetan san kažu da to nije dobra ideja jer ćete samo ponovo zaspati i zatim ćete opet morati da se naglo probudite. Rezultat je osećaj umora i bezvoljnosti tokom celog dana.

 

via GIPHY

 

2. Čitate mejlove i poruke

S obzirom na to da većina ljudi zaspi sa telefonom pored kreveta, velika je šansa da će prvo što ugledaju ujutru biti poruke na Fejsbuku ili mejlovi. Umesto toga, dan počnite pozitivnim mislima i planovima za ostatak dana jer negativni komentari ili uznemiravajuće poruke samo će razbuktati nervozu i stres od svakodnevnih obaveza.

3. Zaboravljate nered

Nemojte zaboraviti da namestite krevet. Verovali ili ne, stručnjaci ovu jednostavnu naviku povezuju s produktivnošću koja sledi u ostatku dana.

 

 

4. Posežete za kafom

Nemojte odmah da pijete kafu. Između 8 i 9 sati ujutro, kažu eksperti, ljudsko telo proizvodi veće količine hormona kortizola, koji reguliše količinu energije u organizmu. Ako popijete kafu pre 9.30, smanjićete proizvodnju kortizola, što znači da ćete tokom ostatka dana imati manje energije.

5. Budite se u mraku

Ne budite se dok je napolju još mrak. To je važno zbog biološkog sata, koji se lako poremeti ustajanjem pre svitanja. Ako je napolju još mračno kada ustajete, upalite svetla u stanu i sklonite zavese kako biste dočekali novi dan.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading