Neverovatno! Pogledajte kakve veze ima papa sa kontraceptivnim pilulama

Autor:

Lifestyle

21.01.2019

23:47

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Žene uzimaju kontraceptivne pilule skoro 60 dugih godina, a razlog zbog kojeg su one uvedene nije samo kontrola rađanja, već vodi čak do katoličke crkve.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto ilustracija

Pakovanje tableta za kontracepciju ima pet neaktivnih komada, a postoje tvrdnje da su one tu kako bi se umirio papa.

Kada su uvedene kontraceptivne pilule 1960, kao i mnogi drugi farmaceutski proizvodi, nije to bilo samo pitanje medicine i medicinskih razloga, već se uplelo celo društvo, pa i crkva.

Jedan od farmaceuta koji je izumeo prvu pilulu, Džon Rok je bio katolik i znao je da će crkva prihvatiti ovu vrstu zaštite od trudnoće samo ako se ona proda kao prirodno sredstvo zasnovano na hormonima.

Dok su kondom i ciljani seks u odnosu na plodne dane bili neprihvatljivi za katoličku crkvu, kontraceprivne pilule su bile odobrene i smatrane normalnim.

Rok je znao da će uplašiti katoličku crkvu i papu ako žene ne budu dobijale na vreme, pa je zato sa svojim kolegama uveo pet placebo tableta koje omogućavaju ženi da ima redovan ciklus, jednom u mesec dana.

Međutim, njihovi napori su bili uzaludni. Već 1968. godine papa Pavle VI je proglasio sva sredstva zaštite od trudnoće neverničkim i nepoželjnim za crkvu. Obrazložio je da uz kontraceptivne pilule muškarci ne poštoju dovoljno žene, da se oni opuštaju i shvataju ih kao instrument za zadovoljenje svojih seksualnih potreba.

Ipak, već je bilo kasno. Rokov proizvod je za samo osam godina zaživeo i žene su se navikle na takvu vrstu zaštite, pa čak i na placebo tabletice, koje su opravdavale potrebom da redovno dobijaju menstruaciju, jer su onda više u skladu sa realnošću, iako tehnički nisu.

Danas je već poznato da je mesečna menstruacija bespotrebna stvar i da nije neophodno da se isprate rokovi, jer ne postoji nikakva medicinska posledica ukoliko se ciklus preskoči. Čak se tvrdi da propuštanje menstruacije za ženu može da bude i korisno na više načina.

Studija iz 2014. godine je pokazala da žene koje su konstantno koristile anti-bebi pilule nisu imale problem sa glavoboljama, menstrualnim bolovima i nadutosti. Dok su žene koje su preskakale pilule na pet dana ili ih nisu pile uopšte imale sve navedene tegobe. 

Kontinuirana upotreba ovih tableta dovodi do kontrolisanja endometriaze i ne postoji rizik da dođe do nekih genitalnih oboljenja, što je svakako za žene blagotvorno.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading