RUSI SAVETUJU: Lincura leči od trovanja pokvarenom hranom

Lifestyle

25.06.2018

04:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ako duže od dva dana imate dijareju, povraćanje i bol stomaku, velika je verovatnoća da ste pojeli neku kontaminiranu namirnicu. Rusi se uspešno oporavljaju pomoću leka koji sami prave.

RepublikaFoto: pixabay.com
Lincura otklanja bol i pritisak u želucu, pospešuje probavu i otklanja mučninu

Trovanje hranom najčešće je leti, kada se usled visokih temperatura namirnice mnogo brže i lakše kvare. Za razliku od običnih stomačnih problema, tegobe u slučaju trovanja traju više dana i nisu bezazlene. Obično se manifestuju kao dijareja, naglo povraćanje, neprijatan bol u stomaku, groznica, slabost, mučnina u želucu i jaka glavobolja. Ako imate ove simptome, to najverovatnije znači da su bakterije, virusi i paraziti iz kontaminirane hrane dospeli u vaš organizam.

ČUVENI RECEPT

Ruski lekari u slučaju trovanja hranom preporučuju narodni lek - lincuru (lat. Gentiana Lutea, rus. gorečavka). Ova biljka poznata je po tome da otklanja bol i pritisak u želucu, pospešuje probavu, otklanja mučninu i napade nesvestice nastale kao posledica trovanja hranom. Jedino se ne preporučuje ženama tokom menstrualnog ciklusa, a naročito ne tokom trudnoće, jer može da izazove pobačaj.

Uzmite 50 grama ove biljne sirovine i prelijte je sa 500 mililitara votke. Ostavite da odstoji dve-tri nedelje na tamnom mestu. Uzimajte 20-30 kapi s vodom na svaka dva sata, nezavisno od obroka, dok potpuno ne ozdravite.
Foto: pixabay.com
Salmonela je jedan od glavnih uzroka trovanja

Profesor dr Nikola Milinić, načelnik Gastroenterologije i hepatologije KBC Bežanijska kosa, objašnjava da su uzročnici trovanja najčešće bakterije salmonela, šigela, kao i pojedini paraziti.

- Salmonele ima u životinjskom mesu, mleku ili jajima. Treba obratiti pažnju na uslove u kojima se drži hrana, odnosno da li se čuva na adekvatnoj temperaturi. Takođe je vrlo bitno redovno prati ruke i održavati higijenu. Ako dođe do trovanja, najvažnije od svega je da pacijent ne izgubi tečnost, da ne dehidrira. Naročito su ugrožene bebe i stariji ljudi, kod kojih trovanje nekad može biti i smrtonosno - navodi dr Milinić.

Ipak, kako ističe, leti su još češći poremećaji mikrobioma, koje ljude stalno mešaju sa trovanjem.

- Kada ljudi na putovanju dobiju dijareju, često pomisle da su se otrovali. Međutim, treba razlikovati trovanje hranom od poremećaja mikrobioma, koji je na letovanjima mnogo češća pojava. To se dešava kada nam u creva putem hrane i vode ulaze drugi mikroorganizmi na koje nismo navikli, a koji normalno žive u crevima stanovnika zemlje u koju smo doputovali. Zato je potrebno neko vreme da se na njih naviknemo da bismo kasnije i mi normalno podnosili njihovu vodu i hranu - objašnjava naš sagovornik.

PROBIOTICI PRE PUTA

On savetuje da pre odlaska na put treba popiti probiotike kako bi se pojačale kolonije dobrih bakterija u crevima. Na taj način, dodaje dr Milinić, pomažemo organizmu da lakše prihvati druge mikroorganizme koji su mu strani.

- Na odmoru treba jesti svežu i laganu hranu koja nije podložna brzom kvarenju i koja se brzo vari i ne opterećuje organizam. U vreme velikih vrućina metabolizam je sporiji, pa ga ne treba opterećivati energetski jakom hranom - dodaje dr Milinić.

Još saveta iz Rusije: Brusnica i Kruščica

Dobro antioksidativno dejstvo ima i brusnica. Prilikom trovanja bolje je da se uzima ukiseljena brusnica ili ona koja je izgnječena sa šećerom, ali može se koristiti i slatko od brusnice.

Pored toga, usled trovanja pomoći će i okruglolisna kruščica (lat. Pyrola Rotundifolia, rus. grušanka kruglolistna). To je mala biljka koja raste u severnim delovima Rusije i čije lišće podseća na lišće svima nama poznatog drveta kruške - odatle i naziv kruščica. Kruščica ima vezivno, protivupalno, antiseptičko i antialergijsko dejstvo, smanjuje šećer, korisna je u slučaju prostatitisa i tumora. Prilikom trovanja hranom preporučuje se da kašiku kruščice prelijete šoljom ključale vode, dinstate na slaboj vatri deset minuta, procedite i pijete kao čaj bez posebne mere.

KADA TREBA OTIĆI LEKARU

  • Ako imate sve znake dehidratacije: suva usta, retko mokrenje, vrtoglavicu, upale oči
  • Ako novorođenče ili odojče ima proliv
  • Imate dijareju duže od dva dana (od jednog kada su deca u pitanju) ili kada je ona intenzivna
  • Osetite neizdrživ bol u stomaku i kada povraćate
  • Kada vam je stolica crna ili krvava

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading