LEKOVITA JEDNOGODIŠNJA BILJKA: Korijander ublažava reumu

Autor:

Lifestyle

22.06.2018

04:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Dobar je antiseptik, diuretik i antioksidans, te oslobađa telo od otrova i smanjuje bol u kostima. Takođe, normalizuje probavu.

RepublikaFoto: pixabay.com
Bogat je izvor dijetalnih vlakana, vitamina A, C, E i K, gvožđa, kalijuma, kalcijuma i magnezijuma

I lek i začin! Korijander se kao začinska biljka koristi od davnina, ali su i njegova lekovita svojstva nadaleko čuvena. Dobar je antiseptik, diuertik i antioksidans.

Bogat je izvor dijetalnih vlakana, vitamina A, C, E i K, gvožđa, kalijuma, kalcijuma i magnezijuma.

Foto: pixabay.com

UBLAŽAVA MENSTRUALNE TEGOBE Ova začinska biljka predstavlja stimulans koji podstiče lučenje endokrinih žlezda. Ovo svojstvo pomaže u uspostavljanju menstrualnog ciklusa i ublažava menstrualne bolove.

UBLAŽAVA ARTRITIS I REUMU Cineol i linolna kiselina, prisutni u korijanderu, deluju protiv reume i artritisa. Delotvorni su u smanjivanju oteklina nastalih kao rezultat ovih bolesti. Korijander je učinkovit i kod oteklina nastalih zbog lošeg rada bubrega ili anemije jer njegovi sastojci pomažu u uklanjanju suvišnih tečnosti iz organizma.

ČISTI ORGANIZAM OD TOKSINA I TEŠKIH METALA Korijander je jedno od najboljih prirodnih sredstava za čišćenje organizma od toksina i teških metala. Ova biljka je snažni prirodni kelat, što znači da veže za sebe atome toksina i teških metala i izbacuje ih iz organizma.

NORMALIZUJE PROBAVU Zahvaljujući posebnim eteričnim uljima koja sadrži, korijander pomaže u pravilnom izlučivanju enzima i probavnih sokova i stimuliše rad probave. Neki elementi eteričnih ulja pospešuju pravilan rad jetre i creva, kao i lečenje dijareje, uzrokovane bakterijama i gljivicama, jer neki sastojci ove biljke imaju antibakterijska svojstva.

Foto: pixabay.com

ČUVA ZDRAVLJE OČIJU Korijander je bogat antioksidansima, vitaminom A i vitaminom C, mineralima i eteričnim uljima, koja usporavaju starenje oka i razvoj očnih bolesti, te pomažu u opuštanju očnih mišića. Korijander ima i antimikrobna svojstva koja štite oči od zaraznih bolesti, poput konjuktivitisa.

PRIRODNI JE LEK ZA ANEMIJU Korijander sadrži gvožđe, koje se lako apsorbuje u krv, pa zbog toga direktno pomaže u lečenju malokrvnosti. Ako ste anemični, stavite pregršt svežeg korijandera u supu, salatu ili jelo od povrća. Mleveni korijander možete da pomešati s maslinovim uljem, solju i začinima i namažite ga na hleb.

RECEPTI

ČAJ

U šolju za čaj sipajte kašičicu semena korijandera i to prelijte sa 2 dl proključale vode. Poklopite i ostavite da odstoji tako oko 15 minuta. Potom procedite i pijte. Preporučena doza čaja od korijandera je dve šolje dnevno. Jednu šolju čaja od korijandera pijte između doručka i ručka, a drugu između ručka i večere.

Ako koristite čaj od korijandera za iskašljavanje, u šolju dodajte sitno iseckani crni luk i kašičicu meda. Pijte ujutru i uveče.

SOK

Sastojci:

  • Foto: pixabay.com
    svežanj korijandera
  • malo đumbira u prahu
  • limun
  • limeta
  • 2 krastavca

Priprema: U sokovnik prvo stavite korijander, a zatim dodajte jedno po jedno đumbir, limun, limetu i krastavce. Popijte sveže isceđen sok.

PESTO

Sastojci:

  • čen belog luka
  • 1/2 čaše badema ili indijskih oraščića
  • čaša lišća svežeg korijandera
  • 2 kašike soka od limuna
  • 6 kašika maslinovog ulja
  • so

Priprema: Korijander i ulje dobro sameljite u blenderu. Dodajte ostale sastojke i meljite dok ne dobijete glatku smesu. Ako je potrebno, dodajte malo vode. Konzumirajte svakodnevno, namazano na komad integralnog hleba.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading