OSVEŽAVA I LEČI: Stiže LUBENICA, a EVO kako utiče na naše zdravlje!

Autor: srbijadanas.com

Lifestyle

09.06.2018

04:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Često se pitamo kako da izaberemo lubenicu, ali retko kako ona zapravo utiče na naš organizam.

RepublikaFoto: pixabay.com
Osvežite se zdravom namirnicom

Da biste "uboli" pravu znajte da boja kore i peteljke otkrivaju njenu zrelost. Ako je peteljka zelena onda je sveža. Ako je suva i tamna radije potražite svoje osveženje negde drugde, a što se tiče njenih zdravih vrlina pročitajte u nastavku:

Pomaže u borbi protiv raka i kardiovaskularnih bolesti

Ova moćna i slatka povrćka bogata je likopenom. Upravo je on najjači antioksidant iz grupe karotenoida (prirodnih biljnih pigmenata). Neka naučna istraživanja potvrdila su da likopen može spriječiti malignu transformaciju ćelija. On obnavlja komunikacijske kanale i pomaže u eliminisanju kancerogene materije i toksine iz tela. Isto tako likopen smanjuje nivo LDL kolesterola, a pomaže i u borbi protiv dosadnih bora. Kako bi on bio učinkovit potrebno ga je unositi s drugim fitonutrijentima. Osim lubenice, paradajz je odličan izvor ovog malog prirodnog blaga.

Dobar je saveznik protiv upale mišića

Lubenica je pravi prijatelj kada se radi o oporavku od telesne aktivnosti. Osim velikog postotka vode sadrži citrulin koji podstiče stvaranje kiseonika, opušta i širi krvne sudove.

Pomaže vam da regulišete pritisak

Isto kao i kod upale mišića, širenje krvnih sudova pomaže nam da regulišemo krvni pritisak, a samim tim i snižava rizik od srčanog ili moždanog udara. Spomenuti citrulin važna je stavka pri stvaranju azotovog oksida – plina koji proširuje krvne sudove.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading