RUSKE METODE: Kozje mleko i guščja mast leče bolno grlo

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Čim osetimo golicanje ili grebanje u grlu olako posežemo za lekovima. Po potrošnji antibiotika Srbija se nalazi u samom vrhu evropskih zemalja, a ono što posebno zabrinjava je što ih najčešće dajemo deci. Rusi, sa druge strane, radije pribegavaju prirodnim lekovima koje prave kod kuće, a koji su podjednako efikasni u lečenju kašlja.

RepublikaFoto: pixabay.com
U ruskom narodu je dobro poznata lekovitost kozjeg mleka

Ren i đumbir

U šolju ključale vode dodajte kašičicu izrendanog đumbira ili rena. Ostavite da se prohladi, pa dodajte med i limun, i pijte dok je toplo. Ovaj napitak podstiče sazrevanje kašlja.

Foto: pixabay.com

Limun i luk

Iscedite jedan limun i pomešajte sa izgnječenim čenom belog luka i kašičicom meda. Dobijenu mešavinu prelijte toplom vodom i ostavite da odstoji nekoliko minuta, pa potom popijte.

Kozje mleko

U ruskom narodu je dobro poznata lekovitost kozjeg mleka. U šolju toplog napitka dodajte po kašičicu meda i kozje ili guščje masti. Pijte pred spavanje, ili po potrebi i tokom dana, ali ne više od tri puta dnevno.

Guščja mast

Na tihoj vatri rastopite 150 grama putera i 150 grama guščje masti, pa pošto se prohladi, dodajte čašu meda i 150 grama kakaoa. Smešu čuvajte u frižideru i po kašičicu rastopite u šolji tople vode, mleka ili čaja kada zaboli grlo.

Žalfija

Skuvajte čaj od žalfije, procedite i dodajte na vrh kašičice guščije masti i pola kašičice sode bikarbone. Topao napitak piti u malim gutljajima.

Foto: pixabay.com

Recept za iskašljavanje

Ruska doktorka Jelena Svitka preporučuje domaći lek za iskašljavanje. U emajliranu šerpu sipajte tri kašike lanenog semena, pa prelijte sa pola litra vode i kuvajte 10 minuta. Zatim dodajte kašiku suvog timijana. Poklopite šerpu i ostavite da mešavina odstoji 20 minuta. Nakon toga procedite tečnost. Pijte po gutljaj čaja više puta u toku dana. Važno je da ga svaki put podgrejete. Čaj omogućava brže i lakše iskašljavanje šlajma.

Starinski ruski lek sa pivom

Na pola litra piva potrebne su četiri kašike meda. Pivo podgrejte, dodajte u njega med i popijte toplo, u malim gutljajima. Možete i da propržite šećer (da se karamelizuje) i prelijete pivom, pa sve zajedno prokuvate, dok se šećer ne istopi. U podgrejano pivo možete dodati i mleveni biber, pa više puta ispirajte grlo toplim rastvorom. Na ovaj način leči se početna angina, laringitis, faringitis, kao i početni bronhitis.

Cvekla i jabukovo sirće

Natalija Puljver, ruska lekarka, predlaže sledeći lek kako biste brzo zaustavili upalu grla. Iscedite sok sveže cvekle i ostavite ga da odstoji petnaestak minuta. Dodajte kašiku jabukovog sirćeta i ovom mešavinom ispirajte grlo nekoliko puta na dan.

RepublikaFoto: pixabay.com

Lek doktora Malahova

Uzmite ceo limun sa korom i stavite ga u ključalu vodu da odstoji u njoj pet minuta. Zatim ga izvadite iz vode, rasecite, odstranite semenke i izmiksirajte ili sameljite u mašini za meso. Dodajte 100 grama putera i 2-3 kašike meda. Dobićete vrlo ukusan lek. Ujutru i uveče pojedite po punu kašičicu ove mase, ili je kao namaz namažite na hleb. Lek možete pojačati ako mu dodate usitnjeni beli luk.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading