RUSKI ČAJEVI ZA METEOROPATE: Ublažite tegobe nastale promenom vremena

Lifestyle

18.04.2018

04:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Meteoropate naročito početkom proleća osećaju tegobe poput glavobolje, nesanice i malaksalosti koje je prirodnim metodama moguće svesti na minimum ili potpuno ukloniti.

RepublikaFoto: pixabay.com
Naglo smenjivanje hladnih i toplih dana ne prija čak ni mladim i zdravim osobama

Kiša, sunce, kiša, sunce - tako bi se ukratko mogao opisati početak proleća u Srbiji. Naglo smenjivanje hladnih i toplih dana ne prija čak ni mladim i zdravim osobama, dok starijima i hroničnim bolesnicima lekari već savetuju poseban oprez. Na mukama su i meteoropate jer uoči svake promene vremena osećaju određene tegobe poput glavobolje, nesanice, malaksalosti i anksioznosti.

S obzirom na to da su promene temperature u Rusiji još drastičnije, narod od davnina koristi biljne mešavine koje pije i tako u značajnoj meri smanjuje ili potpuno uklanja tegobe.

Foto: pixabay.com
Temperature između 15 i 20 stepeni povoljno utiču na naš centralni nervni sistem

VAŽAN SVEŽ VAZDUH

Dr Dragan Miljković, lekar opšte prakse, objašnjava za Ruski lekar da kod vremenskih oscilacija određene grupe pacijenata treba da obrate pažnju.

Temperature između 15 i 20 stepeni povoljno utiču na naš centralni nervni sistem i podstiču lučenje hormona sreće. Organizam prirodno živi na toj temperaturi i ona pogoduje svima. Međutim, kada se naglo smenjuju hladni i topli dani, kao i kada temperatura premaši 25 stepeni, hipertoničari, psihijatrijski i kardiovaskularni pacijenti treba da budu oprezni. Pored osnovne terapije koju moraju redovno uzimati, savetuje se da prepolove doze diuretika zbog širenja krvnih sudova, do čega inače dolazi usled toplijeg vremena - priča Miljković.

Svima, pa i onima koji nemaju problema sa zdravljem savetuje se povećan unos tečnosti, od jedan i po do dva litra vode dnevno.

Jedan od najdelotvornijih ruskih čajeva za meteoropate jeste čaj od bele vrbe i steže.
Iako su fizički potpuno zdrave osobe, meteoropate 24 sata pre svake promene vremena osećaju određenu vrstu tegoba. Dr Miljković naglašava i da je naročito važno za njih da borave na svežem vazduhu i da izbegavaju teška jela, poput sarme i podvarka.

Foto: pixabay.com
Jedite što više zeleniša

PUNO ZELENIŠA

Jedite što više svežeg zeleniša koji nam sad stiže na pijace. Oblačite se slojevito i vodite računa da spavate najmanje sedam sati.

Mada može zvučati kao fraza, ključ je u zdravom načinu života jer on znatno može sprečiti negativne reakcije tela na promenu vremena. Opšte pravilo jeste da sprovodite dijetalnu ishranu, eliminišete alkohol i masnu hranu, a u meni uključite više voća, povrća, morskih plodova, meda i oraha. Nemojte se prejedati, pokušajte da izbegnete težak fizički rad, dovoljno se odmarajte i češće boravite na svežem vazduhu.

Čajevi iz Rusije

 

Čaj od bele vrbe i steže

Ovaj čaj je posebno delotvoran kad su u pitanju glavobolje tenzijskog tipa. Bela vrba sadrži supstancu salicil, poznatu još od 17. veka kao sredstvo koje snižava povišenu temperaturu. Potrebno vam je pola litre vode, 30 grama listova bele vrbe, 30 grama steže i 15 grama cvetova nevena.

Pomešajte biljke, pa dve supene kašike te mešavine prelijte kipućom vodom. Ostavite da odstoji 15 minuta i naposletku ocedite. Kad su tegobe akutne, brzo popijte čaj. Ako su glavobolje hronične, konzumirajte dvostruku količinu tokom dana. Ako je potrebna dugoročnija primena, nakon tri nedelje tretman prekinite na deset dana.

Pažnja: Čaj može da nadraži želudac. U tom slučaju se ne sme piti.

RepublikaFoto: pixabay.com

Mešavina gospine trave, ivanjskog cveća i suručice

Ovaj čaj opušta i ublažava glavobolju tenzijskog tipa. Potrebno vam je pola litre vode, 30 grama suručice, 30 grama gospine trave i 30 grama ivanjskog cveća. Promešajte biljke, prelijte dve supene kašike mešavine kipućom vodom, pustite da odstoji 15 minuta i na kraju ocedite. Čaj brzo popijte. U slučaju hroničnih tegoba, konzumirajte dvostruku količinu čaja tokom dana. Pri dugoročnoj pripremi napraviti desetodnevnu pauzu.

RUSKI SAVETI za ublažavanje tegoba usled promene vremena

 

Za osobe s niskim krvnim pritiskom

Tuširajte se naizmenično toplom i hladnom vodom kako biste poboljšali cirkulaciju. Primenjujte kontrasne kupke.

RepublikaFoto: pixabay.com
Tuširajte se naizmenično toplom i hladnom vodom

Za hronične bolesnike i astmatičare

Redovno uzimajte terapiju, prepolovite doze diuretika. Izbegavajte boravak na otvorenom kada je pojačana vlažnost vazduha.

Za anksiozne osobe

Koristite esencijalna ulja kao što je lavandino. Samo nekoliko kapi pomoći će vam da ublažite tenziju. Odmarajte se, vodite računa o redovnom snu i zdravoj ishrani.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading