ALARMANTNO! 6 simptoma raka jajnika o kojima se ne govori!

Autor:

Lifestyle

14.04.2018

04:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Rak jajnika je teško uočiti u prvoj i drugoj fazi, jer u ženskom telu još uvek ima mesta da se unutrašnji organi pomeraju bez vidljivih simptoma, koji bi upozorili žene da nešto sa njihovim genitalijama nije u redu.

RepublikaFoto: pixabay.com
O ovim stvarima ne bi trebalo da se ćuti!

Tokom rasta tumora, prostor za organe postaje sve manji, pa se tada javljaju i prvi simptomi. Evo nekoliko signala koje vam telo šalje koji ukazuju da bolujete od raka jajnika:

Nadutost

Koliko puta ste samo osetile nadutost, najčešće za to okrivljujući PMS, menstruaciju ili tešku hranu. Međutim, ako primetite da vam je stomak nadut i mimo ciklusa ili kada jedete laganu hranu, savetujemo vam da se obratite lekaru.

Grčevi

Takođe se pripisuju periodu menstruacije, ali to ne znači da ih treba ignorisati ako se jave mimo ciklusa. Uopšte nije neobično da tumor, koji se razvija u genitalijama, izaziva bol i grčeve u donjem delu stomaka, pogotovo što su slični onima koji se javljaju tokom menstruacije.

RepublikaFoto: pixabay.com

Bol u leđima

Osetite ga u donjem delu leđa, jer tumor vrši pritisak svojim rastom. Kao i prethodne, i ovaj simptom lako ignorišemo. Ako znate da niste dugo sedeli ili neudobno spavali, a kičma vas i dalje boli, posetite doktora.

Problemi s disanjem

Jedan je od simptoma koji nećete uočiti na početku bolesti, već onda kad tumor uđe u treću, pa čak i četvrtu fazu. Kako tumor u abdomenu i karlici raste i postaje veći, počinje da pritiska okolne organe, pa tako i pluća. Ostajete li odednom bez daha i osećate napor pri udisanju i izdisanju, javite se lekaru.

Siti ste, a niste jeli

Kao što znate, rak jajnika raste u abdomenu, u trbušnoj šupljini se stvara tečnost koja izaziva osećaj sitost.

Iznenadno krvarenje

Krvarite između ciklusa ili ste ušli u menopauzu, obavezno zakažite ginekološki pregled i ultrazvuk. Neki tumori više luče estrogen, koji može uzrokovati periodično krvarenje, čak i u menopauzi.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading