OTARASITE SE ZAMAGLJENOG VIDA I DUPLE SLIKE: Bezbolna operacija spas od katarakte

Lifestyle

28.02.2018

05:15 >> 13:10

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U pitanju je rutinska intervencija koja se izvodi u lokalnoj anesteziji, traje 10 minuta i omogućava brzu vidnu rehabilitaciju kod pacijenta, kaže dr Nenad Petrović.

RepublikaFoto: pixabay.com
Faktori rizika za nastanak katarakte su i UV zračenje, gojaznost, pušenje, dugotrajna upotreba kortikosteroida, prekomerno unošenje alkohola i povrede oka

Zamagljen vid, potreba za dodatnim svetlom pri čitanju, problem pri vožnji uveče, zableštavanje, pojava duplih slika, "isprane" boje - simptomi su koji ukazuju na kataraktu oka. Kataraktom se smatra svako zamućenje prirodnog sočiva bez obzira da li ima uticaja na oštrinu vida. Iako ova bolest najčešće nastaje kao posledica starenja, rizik od obolevanja može povećati nasledni faktor, kao i metaboličke bolesti poput dijabetesa i hipertenzije, priča za Ruski lekar dr Nenad Petrović, načelnik Odseka za lasersku hirurgiju oka Klinike za očne bolesti VMA.

Zamućen vid

- Kao faktori rizika za nastanak katarakte identifikovani su i UV zračenje, gojaznost, pušenje, dugotrajna upotreba nekih lekova (kortikosteroida), prekomerno unošenje alkohola, povrede oka - navodi dr Petrović.

Na početku bolesti, dok su zamućenja manje izražena, pacijent obično ne primećuje nikakve promene. Međutim, vremenom su simptomi sve izraženiji, a u najtežim slučajevima vidna oštrina bude svedena na osećaj svetlosti ispred oka. Jedan od znakova katarakte može da bude i česta promena dioptrije, ističe naš sagovornik. Jedini delotvorni metod lečenja, dodaje dr Petrović, jeste - operacija.

Rešenje za dioptriju

- Danas je to rutinska operacija koja se izvodi u lokalnoj anesteziji, traje 10 minuta i omogućava brzu vidnu rehabilitaciju kod pacijenta. Potpuno je bezbolna. Samom operacijom se kroz mali rez (1,4 - 2,4 mm) ultrazvukom uklanja prirodno sočivo i u kapsularnu vrećicu ubacuje veštačko sočivo. Sočivo koje se ugrađuje omogućava ne samo vraćanje vida već pruža zaštitu očnog dna od sunčevog zračenja kao i prirodno sočivo. Takođe, u zavisnosti od vrste sočiva koja se ugrađuju na ovaj način se može rešiti zavisnost pacijenata od naočara - priča dr Petrović.

Prema njegovim rečima, najbolje vreme za operaciju katarakte, ako isključimo udružena oboljenja oka glaukom i dijabetes, jeste onda kada pacijent primeti da mu smanjenje vidne oštrine remeti normalan život.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading