KAD OBOLITE, NEMA NAZAD: Borite se protiv neizlečivog, ima nade!

Autor:

Lifestyle

21.02.2018

05:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Broj obolelih od osteoartritisa parastao je za 17,1 odsto, za nešto više od jedne decenije, a upravo ova bolest nalazi se u top 10 vodećih uzročnika invaliditeta, prema podacima Svetske zdravstvene organizacije.

Foto: pixabay.com
Koleno, jedan od zglobova koji prvi strada u borbi s godinama

Posle kardiovaskularnih bolesti, osteoartritis je dugi uzrok hronične radne nesposobnosti. Bolest se javlja uglavnom u srednjoj dobi, a žene tri puta češće obolevaju od muškaraca.

Prema rečima doktora Nasufa Maznikara, gotovo da nema čoveka koji se u srednjem ili poznijem životnom dobu ne požali na bolove u zglobovima i s godinama na manje ili više otežano kretanje.

- Bol u zglobu, naročito ako se javlja pri prvim pokretima nakon mirovanja, a potom pri dužoj upotrebi zgloba, ukazuje na grupu najčešćih reumatskih oboljenja zglobova - osteoartritis ili artrozu. Reč je o bolesti koja se postepeno i podmuklo razvija od srednje životne dobi, a najčešće biva očigledna tek kasnije. Zbog toga, prve bolove u zglobovima treba ozbiljno shvatiti. Vremenom, kako bolest napreduje, zglob zadebljava usled bujanja i koštanog i mekog tkiva, pa pokreti postaju ograničeni. Osteoartritis najčešće pogađa kolena, kukove, šake i male zglobove kičmenog stuba. Međutim, može biti zahvaćen bilo koji zglob. Na svim zglobovima, osim na kuku, promene se češće javljaju kod žena nego kod muškaraca - objašnjava dr Maznikar.

Simptomi i znaci osteoartritisa variraju u zavisnosti od toga koji je zglob zahvaćen i koliko je ozbiljno zahvaćen. Češće se postepeno razvijaju nego što se pojavljuju iznenada.

- Glavni simptomi i znaci su bol u zglobu, osećaj ukočenosti zgloba, osećaj ili zvuk škripanja ili krckanja (krepitacije) u zglobu, zahvaćeni zglobovi su otečeni i čvornovati, ograničenost u obimu pojedinih pokreta i osećaj nestabilnosti i nesigurnosti usled slabosti mišića - objašnjava doktor.

Tegobe izazvane osteoartritisom osetljivije su tokom zime, kada su usred hladnog vremena bolovi jači.

Osteoartritis je hronično, progresivno oboljenje, pa se lekovi za bolove, ograničenost pokreta, škripanje i krckanje u zglobovima neretko uzimaju doživotno. Zato je važno da pored efikasnosti u smanjenju tegoba budu i dobrog bezbednosnog profila.

Eminentna udruženja koja se bave osteoartritisom danas preporučuju nova terapeutska rešenja za ovo oboljenje u vidu takozvanih sporodelujućih simptomatskih lekova za osteoartritis, kao prvu liniju terapije.

- Preparati koji sadrže aktivnu supstancu glukozamin imaju sposobnost da nakon redovne upotrebe ublaže bol i poboljšaju funkciju zahvaćenog zgloba, kao i da odlože dalje strukturne promene zgloba koje se dešavaju u osteoartritisu. Dijetetski suplementi u osteoartritisu nisu pokazali nikakav efekat, prema rezultatima kliničkih studija. Sa druge strane postoje glukozamini registrovani kao lekovi namenjeni terapiji bolova i ukočenosti u zglobovima, najčešće u sklopu osteoartritisa. Oni se u cirkulaciji nalaze u optimalnoj koncentraciji, zahvaljujući patentiranoj formulaciji kristalnog glukozamina - objašnjava doktor Nasuf Maznikar.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading