RUSKI NARODNI RECEPTI: Lovorov list i aspirin protiv čukljeva

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Osim što izgleda veoma odbojno, ovaj deformitet stopala je i veliki zdravstveni problem, a zadaje i pravu glavobolju u potrazi odgovarajuće obuće.

RepublikaFoto: pixabay.com
Smesom od lovorovog lista i alkohola možete mazati čukljeve

Čukljevi se smatraju bolešću savremenog sveta, najviše muče žene, mada ne zaobilaze ni muški pol, kao ni uzrast posebno. To je neprirodna koštana izraslina u korenu nožnog palca, a zapravo je reč o nakupljenim naslagama soli. Čukljevi nisu samo estetski problem već i ozbiljan zdravstveni problem jer mogu biti izuzetno bolni. Mogu predstavljati i funkcionalni problem jer ne možete pronaći odgovarajuću obuću.

STOPALO NAJVIŠE TRPI

Procenjuje se da trećina čovečanstva ima čukljeve i da ih većina zanemaruje. Problem najčešće vide samo kao estetski i ne leče ih u ranim fazama. Kako objašnjavaju ortopedi, kada mišić sa unutrašnje strane palca gura prst, stvara se čukalj.

- Kakav god problem da imamo sa telom, stopalo to trpi jer baš ono pravi ravnotežu, a mi zaboravljamo da obraćamo pažnju na to kako sedimo i stojimo - kaže ruski reumatolog Igor Valerevič Muravicki.

Međutim, uzroci ovih neprijatnih i neestetskih izraslina su brojni. Za vodeći se uzima neadekvatna obuća. Čukljevi se javljaju 17 puta češće kod osoba koje nose obuću nego kod onih koje često hodaju bose. Uska obuća i visoke potpetice pogoduju razvoju čukljeva. Uski kalupi ometaju pravilnu adaptaciju i ravnotežu stopala, dok visoke štikle menjaju njegov oslonac i prebacuju skoro kompletnu težinu na prste. Zbog toga kod zaostalih plemena, koja i dalje hodaju bosa, takav deformitet ne postoji. Drugi čest razlog je nasleđe. Takvi pacijenti obično imaju porodičnu anamnezu. Takođe, kod dece su čukljevi uvek nasledni i nisu posledica nošenja tesne obuće kao što je slučaj kod odraslih, kažu lekari.

Foto: pixabay.com
Ravna stopala takođe mogu biti uzrok pojave čukljeva

PRELOMI I TRAUME

Ravna stopala, u narodu poznata kao ravni tabani, takođe su jedan od vodećih uzroka čukljeva. Ona dovode do okretanja prednjeg dela stopala koje tako utiče na opterećenje medijalne strane i zgloba palca. Tako dolazi do lateralne devijacije palca. Ipak, nisu samo ravna stopala kriva za ove neugodne izrasline, već i tip stopala. Naime, kod takozvanog egipatskog stopala palac je duži od ostalih prstiju, zbog čega je povećan pritisak obuće na njega, a to izaziva potiskivanje u stranu. I na kraju, čukljevi mogu biti posledica traume, odnosno loše sraslog preloma prve metatarzalne kosti (kosti palca) ili posledica traumatske ili hirurške amputacije drugog prsta. Operacija čukljeva na nogama je krajnji izbor pacijenata koji ni na jedan drugi način nisu uspeli da eliminišu ovaj problem.

RECEPTI ZA LEČENJE ČUKLJEVA

Ruski narodni lekar Genadij Malahov predlaže nekoliko prirodnih recepata za ovu boljku.

ZELJE

Izmiksati sveže zelje, tu kašu namazati u debelom sloju na pamučnu krpu i stavljati uveče kao oblogu na čukljeve. Preko obloge staviti suvu krpu, pa obući kratke pamučne čarape. Kura lečenja je mesec dana.

Foto: instagram.com/tanja.cookamigustam
Od rakije i lovorovog lista možete napraviti smesu koja pomaže u borbi sa čukljevima

LOVOROV LIST

Uzmite pet velikih lovorovih listova, isitnite ih i zalijte sa 100 mililitara 70-procentnog alkohola ili domaćom rakijom. Ostavite da odstoji nedelju dana, pa procedite. Dobijenom smesom mažite čukljeve, ali pre toga dobro naparite noge u toploj vodi (tri litra vode i jedna kašičica sode bikarbone). Zatim obrišite noge, namažite, obujte kratke pamučne čarape i lezite.

ASPIRIN

Aspirin pomaže protiv glavobolje, ali takođe ublažava bol i upalu koje izazivaju čukljevi na nogama jer omekšava problematično područje. Rastvorite dva do tri aspirina u lavoru s mlakom vodom. Umočite stopalo i sačekajte dok se voda ne ohladi. Zatim ga osušite i izmasirajte mlakim maslinovim uljem. Ponavljajte ujutru i uveče.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading