Peh na zimovanju može da upropasti odmor: TERAPIJA BOLA KOD SPORTSKIH POVREDA

Autor:

Lifestyle

22.01.2018

11:51

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sezona skijanja uveliko je u toku, a mnogobrojni ljubitelji ovog sporta na daskama zbog nedostatka kondicije ili neopreznosti, nažalost pravo sa staze spuste se do najbliže apoteke ili ambulante, zbog povreda.

Foto: Promo foto
Dr Bojana Božović

Na skijaškoj stazi je slično kao u saobraćajnoj traci, opreznost je veoma važna kako bismo sačuvali i sebe i druge, od sudara, padova i povreda, koji mogu da nam upropaste zimski odmor. Birajte pokret, a ne bol uz pomoć saveta stručnjaka, koji kažu da zaštitna oprema treba da bude nezaobilazna na stazi, pravila ponašanja su jasno određena i moramo ih se pridržavati, a kako ne bi došlo do fizičkog preopterećenja, poželjno je da kondiciju pripremite na vreme i zagrejete mišiće kako bi izdržali višesatne spustove niz padinu.

Doktorka Bojana Božović, specijalista fizikalne medicine i rehabilitacije kaže da se tokom zimskog perioda pacijenti zbog povreda javljaju gotovo svakodnevno.

- To je svakodnevna praksa nakon zimovanja. Javljaju se zbog preforsiranosti, upale i rupture mišića, preko uganuća, iščašenja do preloma - kaže dr Božović.

U zavisnosti od toga kako je povreda nastala, ona može biti lakša i teža. Doktorka kaže da padovi ne zaobilaze ni rekreativce, a ni  profesionalne sportiste, a oporavak zavisi od ozbiljnosti povreda.

- Period oporavka zavisi isključivo od ozbiljnosti povrede. Nešto možemo da uradimo i sami, ali  za ozbiljnije povrede moramo da konsultujemo lekara. Kod lakših povreda aktiviranje može ubrzati oporavak. S tim da se misli na fizičku aktivnost manjeg intenziteta. Ipak kod težih povreda, poput  preloma, skijaška sezona je završena - objašnjava specijalista fizikalne medicine i rehabilitacije.

Gotovo da nema tog ljubitelja skijanja koji ne čeka sa uzbuđenjem zimsku sezonu kako bi po ceo dan provodio na skijanja, čak i kada dođe do povreda, obožavaoci ovog sporta na snegu pribegavaju različitim načinima kako bi što brže zacelili povrede. Doktorka objašnjava šta obavezno da uradimo ako nam se dogodi nezgoda na stazama.

- Ukoliko smo  na zimovanju i desi nam se peh da se povredimo, a mi  želimo da nastavimo  odmor, moramo da iskoristimo našu putnu apoteku. To podrazumeva  da uzmemo analgetik, lek protiv bolova i da  na bolno mesto tri do četiri puta dnevno naprskamo sprej ili namaženo gel za lokalnu terapiju bola kod sportskih povreda. U praksi se etofenamat dobro pokazao, jer lako i brzo prolazi kroz kožu i akumulira se ciljano u povređenom tkivu.  Da bi nam zglob bio stabilan treba da stavimo elastični zavoj. Ipak,ukoliko bol ne prolazi, a pokreti su vam ograničeni, javite se lekaru - savetuje dr Bojana Božović.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading