RECEPTI IZ RUSIJE: Borove šišarke u borbi protiv moždanog udara

Lifestyle

17.01.2018

05:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Potrebno je četiri puta dnevno piti malu čašicu napitka od četinarskog ploda i efekti će biti i te kako vidljivi. Takođe je neophodna fizička aktivnost, zdravija ishrana i dovoljno sna.

RepublikaFoto: pixabay.com
Ruska medicina bogata je receptima koji mogu da pomognu u prevenciji moždanih udara

Na svakih 20 minuta jedna osoba u Srbiji doživi moždani udar, a na svaki sat jedna umre. Da bi se ova užasavajuća statistika smanjila, dve stvari su od presudnog značaja: prevencija i dolazak u bolnicu u roku od sat vremena od prepoznavanja prvih simptoma.

Lek od četinara

Prevencijom se rizik od moždanog udara može smanjiti do čak 50 odsto. Ona pre svega podrazumeva da se fizički aktiviramo, zdravije hranimo i dovoljno spavamo. Ruska medicina bogata je receptima koji mogu da pomognu u prevenciji, a delotvorni su i tokom oporavka nakon doživljenog moždanog udara. Jedan od njih je čuveni ruski recept sa borovim šišarkama.

Za pripremu leka prvo operite pet zrelih borovih šišarki i stavite ih u emajlirani lonac. Potom ih prelijte sa pola litra vode i zagrejte do ključanja. Zatim ih prokuvajte na slaboj vatri još pet minuta. Pijte malu čašicu četiri puta dnevno. Lek se takođe može pripremiti i sa votkom. Pet šišarki prelijte sa 200 mililitara votke i ostavite da stoje u zatvorenoj tegli dve nedelje. Zatim procedite tečnost i pijte po kašičicu u šolji toplog crnog čaja, posle jela samo jednom dnevno.

"Zlatni sat" presudan

Dolazak u bolnicu u roku od sat vremena od prepoznavanja prvih simptoma moždanog udara presudan je za preživljavanje. Lekari ga zato zovu "zlatni sat".

Ako primetite simptome kao što su iznenadni gubitak ravnoteže, zamagljeni vid, utrnulost jedne strane lica, slabost u rukama i poteškoće sa govorom, odmah pozovite Hitnu pomoć. Podignite ruke ispred sebe. Ako ne uspevate da ih zadržite u istom nivou, odnosno ako jedna pada, to nije dobar znak. Isto pokušajte i sa osmehom. Ukoliko su, kad se nasmejete, mišići lica toliko opušteni da takoreći vise, treba o tome odmah da obavestite službu Hitne pomoći.

NARODNI RECEPTI

Lanenim semenom snizite krvni pritisak

Foto: pixabay.com
Limun kao mera predostrožnosti

Sameljite 100 grama lanenog semena, prelijte ga vrelom vodom i ostavite preko noći da odstoji. Ujutro izbacite višak tečnosti i dodajte jednu rendanu jabuku, jedan pasiran čen belog luka i pola šolje ekstra devičanskog maslinovog ulja. Dobro sve promešajte. Uzimajte jednu kašiku tri puta dnevno pola sata pre jela. Terapija traje tri nedelje.

Limun i beli luk kao lek i prevencija

Lekari kažu da ako svakog dana pojedete glavicu belog luka i popijete čašu limunade, smanjujete šanse za moždani udar. Takođe, ako dođe do šloga, ova dva prirodna sastojka biće odlična kombinacija tokom oporavka. Možete ih kombinovati i sa medom.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading